Kordu, Valiliğe ve bakanlığa sordu: Dersim’deki köy yollarını yapmak için ne bekliyorsunuz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim Milletvekili Ayten Kordu, İçişleri Bakanlığı’na ve Tunceli Valiliğine onarılmayan köy yollarını sordu.

YSP Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’de bulunan köy yollarının onarılmadığını dile getirdi. Boşaltılan birçok köy yolunda sorun olduğu için köylere geri dönüş yapılamadığını, yağışlarda ulaşımda aksaklıklar yaşandığını dile getiren Kordu, şu sözlere yer verdi: “1994 yılında Dersim’de 183 köy, 823 mezra, 8 bin 439 hane boşaltılmış ve 41 bin 929 kişi yerinden edilmiştir. Sonrasında köye dönüşler kısmen olsa da özellikle birçok köy yolunun toprak veya kapalı olmasından dolayı köylere elektrik ve su gibi temel hizmetler götürülemediği için köylülerin yeniden yerleşiminde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle birçok köye geri dönüş yapılamamaktadır.

Örneğin merkeze bağlı Xosor(kopuzlar), Sorpiyan(Yolkonak), Merxo(Doluküp), Taptik(Başakçı), Çılga(Sırça), Şakak(Altınyüzük), Askisor(Okurlar), köyleri, Pülümür ilçesine bağlı Harşiye(Kovuklu), Askirik(Kocatepe), Zimege(Zimek), Pancilas(Çakırkaya), Destekler(Geyiksuyu), Halvori(Karşılar) köyleri ve Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi(Darıkent), Goman(Yaşaroğlu), Hülma(Doğacak) gibi pek çok köy ve mezra yolunun toprak oluşu, suyun yetersiz olması ve kanalizasyon alt yapısının olmaması gibi ciddi sorunları çözüm beklemektedir.

Soru Önergeleri

1-1990’lı yıllarda Dersim’de boşaltılan köylerden kaçına geri dönüş sağlanmıştır?Köylerin geri dönüş yapmak için başvurusu bulunan köyler var mıdır?

2- Dersim’de kaç köy elektrik ve şebeke suyu bulunmamaktadır? Bu sorunların çözümüne ilişkin kaç köyün valiliğe müracaatı bulunmaktadır? Söz konusu sorunların çözümüne ilişkin kurumunuzun bir programı var mıdır?

3- Dersim’de kaç köyün yolları toprak yoldur, kaç köy yolu asfaltlanmıştır? Toprak olan yolların asfaltlanmasına ilişkin kurumunuzun programı var mıdır?

4- Dersim’de kaç köyün kanalizasyon alt yapısı yapılmıştır? Kanalizasyon alt yapısı olmayan köylerde kanalizasyon alt yapısının yapılmasına ilişkin kurumunuzun bir programı var mıdır?

Kordu, Valiliğe ve bakanlığa sordu: Dersim’deki köy yollarını yapmak için ne bekliyorsunuz?
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA