Pülümür’de krom madenciliği yapan şirket Gersunut köyünü toza boğuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Ardıçlı (Gersunut) köyü sakinleri, krom madeni taşıyan ağır tonajlı kamyonlar yüzünden köylerinin toz altında kaldığını bu nedenle arıcılık ve bahçecilik faaliyetlerinin ciddi zarar gördüğünü söyledi. Köylüler, soruna bir an önce çözüm bulunması talebini dile getirdi.

Dersim Pülümür’e bağlı Yel Dağı bölgesinde özel bir şirket tarafından krom madeni çıkarılıyor. Çıkarılan madenin ağır tonajlı araçlarla sevki ilçeye bağlı 8 haneli Ardıçlı köyü üzerinden yapılırken, köylüler, araçların çıkardığı tozların başta organik arıcılık olmak üzere üretim faaliyetlerine ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini söylüyor.

Sorunun uzun zamandır devam ettiğini belirten köy sakinlerinden Ercan Duman, “Köyde organik arıcılık yapılıyor. Fakat görüldüğü gibi Yel Dağı’ndan çıkarılan krom madeni sebebiyle köyümüz uzun bir süredir toz altında. Arılarımız toz içerisinde, doğa toz içerisinde. Görünen kamyonlar onlarca sefer yapıyor. Tozları olduğu gibi arı kovanlarımızın üzerine, doğadaki çiçeğin üzerine yayılıyor. Arılarımız çiçeklere konamaz hale geldi. Bağımız, bostanımız, evlerimiz toz içerisinde. Dışarıya çamaşır dahi seremez hale geldik. Doğanın etkilenmesinin yanında bu durum artık bizim sağlığımızı da tehdit eder hale geldi” dedi.

Köy yollarının son derece kötü durumda olduğunu söyleyen Duman, “Ulaştığımız bir yerler oldu ancak maalesef bir gelişme kaydedemedik. Yetkililer sesimizi duysun artık. Diliyorum en kısa zamanda bu sorunumuz çözülür” diye konuştu.

Köy sakinlerinin ortak beklentisi, yaklaşık 5 kilometre olan yolun asfaltlanması yönünde.

Pülümür’de krom madenciliği yapan şirket Gersunut köyünü toza boğuyor
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA