Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu: Dersim isminin iade edilmesini istiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “İnanç ve dil konusunda yürütülen asimilasyon politikalarının son bulmasını istedi. Kordu, “Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını, kaybolan Dersim evlatlarının akıbetlerinin açıklanmasını, hakikatle yüzleşme komisyonunun kurulmasını ve Dersim isminin kentimize iade edilmesini istiyoruz” dedi.

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Dersim’in sorunlarına dair değerlendirmede bulundu.

“SEYİT RIZA VE ARKADAŞLARININ MEZAR YERLERİ AÇIKLANSIN”

‘Seçim çalışmalarında köylerde, mahallelerde, ilçelerde, sandık başlarında emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum’ diyerek sözlerine başlayan Ayten Kordu, “Dersim’in sorunlarına şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da demokratik, adil ve eşit bir şekilde yarınların mücadelesini ayrım gözetmeksizin parlamentoda temsil edeceğim. İnanç ve dil konusunda yürütülen asimilasyon politikalarının son bulmasını talep ediyoruz. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını, kaybolan Dersim evlatlarının akıbetlerinin açıklanmasını, hakikatle yüzleşme komisyonunun kurulmasını ve Dersim isminin kentimize iade edilmesini istiyoruz” diye belirtti.

“İNKAR SİYASETİ, GÜNÜMÜZDE İNCELTİLEREK DEVAM EDİYOR”

1938’den beri yürütülen inkâr siyaseti günümüze kadar inceltilerek devam ettiğini söyleyen Ayten Kordu, şöyle devam etti:

“Sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel olarak her boyutuyla sürdürülen dincilik, milliyetçilik ve cinsiyetçilik üzerinden tek dil, tek din ve tek kimlik gibi asimilasyon politikaları kentimizi yıpratmaya devam ediyor. Bu politikalar insanlarımızın zorunlu olarak göç etmesine sebep olmuştur. Kentimizin milletvekili sayısının 1’e düşürülmesi uygulanan politikaların bir sonucudur. Kentimizde güvenceli yaşamayı bir kenara bırakalım ekonomik olarak yatırımlar yapılmıyor, uzun yıllardır tarım ve hayvancılık özel güvenlik bölgesi adı altında meralarda ve yaylalarda uygulanan yasaklardan kaynaklı insanlarımız üretimden kopartıldı. Bırakalım ekonomik anlamda çözüm bulmayı 21. yüzyılda olmamıza rağmen halen köylerimizde elektrik, yol ve su sorunu yaşanıyor.”

“ÇEDES GİBİ AYRIŞTIRICI VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ BİR POLİTİKAYI KABUL ETMİYORUZ”

Ayten Kordu, anti-demokratik, bilimsel olmayan bir eğitim müfredatıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, okullara imam atanmasına da tepki gösterdi. Kordu, “İzmir ve Eskişehir’de ÇEDES uygulaması başladı. ÇEDES başta Alevi halkı olmak üzere bilimsel, demokratik bir eğitimden yana olan hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir projedir. ÇEDES gibi ayrıştırıcı, ötekileştirici bir politikayı kabul etmiyoruz, yapılan tek tipleştirme zihniyetinin politikasının bir parçası olarak devam ediyor” diye ifade etti.

“DOĞAMIZI TAHRİP EDEN UYGULAMALARI KABUL ETMEYECEĞİZ”

Dersim’in maden yataklar bölgesi haline getirildiğini vurgulayan Kordu, “Barajlarla doğası ve iklimi büyük oranda tahrip edildi ve ekolojik tahribat devam ediyor. Tunceli Valiliği’nin Ovacık yolu üzerinde kamp alanı projesi var, yapılacak proje halka ve sivil toplum örgütlerine sorulmadan protokol imzalandı. Biz kentimizde yapılan yatırımlara karşı değiliz ama doğamızı tahrip eden uygulamaları kabul etmeyeceğiz. Dersim’de maden ocakları ve baraj projelerine derhal son verilmeli” ifadelerini kullandı.

“GÜLİSTAN DOKU NEREDE?” DİYE SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gülistan Doku nerede diye sormaya devam edeceklerini vurgulayan Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı’na çağrıda bulunmak istiyorum sağlıklı ve adil bir soruşturma yapılarak gerçek ortaya çıkartılmalıdır. Kentimizde yaşam güvenliğinin olmadığı konusunda somut sonuçlardan bir tanesidir” diye konuştu.

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu: Dersim isminin iade edilmesini istiyoruz
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA