Categories: Editörün Seçimi

Tunç: Bir kültürün nasıl yaşayacağına ceberrut iktidar karar veremez

26-29 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan Munzur Festivali’nin yasaklanmasına sanatçı Ferhat Tunç tepki gösterdi.

26-29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli Valiliği tarafından ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle yasaklandı.

Sanatçı Ferhat Tunç, festivalin iptal olmasına tepki gösterdi. Tunç, 18’inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali için yapılan başvuruya valiliğin enteresan, hukuksuz iddialarla festivallerini ‘yasaklamış’ olduğunu söyledi.

“Valiliğin, festivalin ‘örgüte finans ve elaman kazandırdığı’ gibi mesnetsiz, gülünç iddialarla yasak kararı almasını kınıyorum” diyen Tunç, “Ülkede DAİŞ zihniyeti yüzlerce insanımızı katleden saldırılar düzenlerken önlem almayanların, “Yasa dışı pankart-poster taşınacağına dair duyumlar alınmıştır” diyerek bir kültür ve doğa festivalini yasaklaması tarihe geçecektir” dedi.

Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

“Atanmış bir kayyum memuru, sömürge valisi edasıyla Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin düzenlenmesini “uygun” görmemiştir. Bu, AKP iktidarının künyesine yakışır bir karar. Şaşırmadık çünkü fıtratlarında yasakçılık ve inkarcılık var.

Bir halkın kültürünü nasıl yaşayacağına ve yaşatacağına ceberut iktidar zihniyeti karar veremez. Keyfiyetçi ve lakayt kararını ancak klişeleşmiş, içi boş gerekçelere dayatabiliyor vali hazretleri. Dersim’i açık bir cezaevine dönüştürüp, “Ayakkabı numaralarınızı bile heronla izliyoruz” diyen Tunceli Valiliği’nin kararı, binlerce yıllık Dersim-Munzur kültürü karşısında aciz ve çaresiz kaldıklarının da işareti. Kültürsüzlük ancak kendini yasaklar kültürüyle ifade edebiliyor. Biz de yasakları tanımıyoruz ve kınıyoruz. Nerede, hangi şartta olursa olsun, kültürümüzü yaşatacağız. Kimsenin kuşkusu olmasın; atanmışlar bir gün gider ama sahip olduğumuz değerlerimiz kaya gibi yerinde kalır, binlerce yıldır olduğu gibi.”

Pirha

Dersim Gazetesi

Share
Published by
Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago