Dersim’de katı atık tesisine karşı çıkan yüzlerce köylü belediyeye yürüdü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim’de belediye tarafından Sütlüce köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisi projesi nedeniyle 55 bin ağacın kesileceğini, yaban hayatın yok olacağını ve kutsal mekanların yok edileceğini belirten köylüler, projenin iptali için belediyeye yürüdüler.

Kırmızıdağ Çevre Platformu adına konuşan Köylülerin Avukatı Özgür Ulaş Kaplan, şirketin geçtiğimiz gün projenin yapılacağı sahaya şirketin ziyaret gerçekleştirdiğini söyleyerek projenin yapılmasıyla doğanın tahrip olacağını söyledi. Kaplan, bu projenin yapılacağı alana ilişkin yöre halkının uzunca bir süredir itirazlarda bulunduğunu söyleyerek “Alanda 55 bin ağaç kesilecek. Mahkeme bilirkişi raporlarıyla tespit edilen rakam 54 bin 900 ağacın orada kesileceği, tamamen tıraşlanacağı ve çıplak bir araziye dönüştürüleceği yönünde” dedi.

‘YANI BAŞIMIZDA İLİÇ’TEKİ TAHRİBAT ORTADA’

Bu mücadelenin sadece oradaki yöre halkının, köylülerin, sorunu olmadığını söyleyen Kaplan “Yani yanı başınızda gerçekleşen bir İliç olayı var. İliç’te meydana gelen tahribat ve Dersim’i de nasıl etkileyebileceği ortada. Bu çevre sorunu da sadece o köyü etkilemeyecektir. Sadece oradaki insanların yaşam alanları yok olmayacaktır. O kimyasal gaz yakma ünitelerinden çıkan gazlar, o kokular, o sızıntılar tüm şehri etkileyecektir. Dersim’in üstüne olduğu gibi çökecektir, büyük bir tahribat yaratılmak isteniyor” dedi.

‘BİR AN ÖNCE PROJEDEN VAZGEÇİLSİN’

Kaplan, yakın tarihte Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Orman Genel Müdürlüğüne ağaç kesimi yapılması için yazdığı yazıdan bahsederek, “Resmi yazışmalarında bizzat mevcut. Üstelik ihaleyi alan şirketin saha ziyaretleri sırasında demokratik yetkilerini kullanan yöre halkına karşı sorun yaşamaması için jandarmadan yardım talep edileceği de resmi yazışmalarda belirtildi. Görevi, bir ay sonra resmi olarak bitecek aylardır da fiili olarak belediye başkanlık görevi bitmiş, yerine getirmeyen bir insan bu meselede böyle bir yazışma içerisine girebiliyor. Bir an önce bu projeden vazgeçilsin” şeklinde konuştu.

‘SADECE BİZ ÖLMEYECEĞİZ’

Çöp tesisin yapıldığı yerin kentte çok yakın olduğunu belirten Sütlüce Köyü Muhtarı İmam Çelik, şu şekilde konuştu: “Bu tesis şehrin yanı başındadır. Tesis yapılırsa sadece biz ölmeyeceğiz. Orada inanç yerlerimiz var. Orada köylerimiz var. Tarım arazilerimiz var. Bunlar olmasın diye insan sağlığı için mücadele ediyoruz.”

Dersim’de katı atık tesisine karşı çıkan yüzlerce köylü belediyeye yürüdü
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA