En çok mayınlı yer Dersim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2004 yılında Türkiye’nin Birleşmiş Milletlere sunduğu raporlara göre Dersim’de 10 bin 557 adet kara mayını toprağa gömülü halde duruyor.

Yapılan araştırmalara göre ise Türkiye’de, 839 bin anti-personel kara mayını, 164 bin 797 adet anti-tank mayını olmak üzere bir milyon 101 bin 389 adet mayın bulunuyor. Dersim 10 bin 557 kara mayını sayısıyla ilk sırada yer almaktadır.

Savaş artığı patlayıcı maddelerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Bu konuda resmi bir açıklama da henüz yok.

Yapılan araştırmalara göre, mayınlar, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Antep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Urfa, Şırnak, Dersim, Van illerinde olmak üzere toplam 3 bin 174 alanda bulunuyor. Mayınlı alanların hacmi 214 milyon 732 bin 307 metrekare civarında.

Mağdurlar artıyor

Mayınlı bölgeler can güvenliğini ve yaşam hakkını tehdit etmeye devam ediyor. Yerel kaynaklara göre binlerce kara mayını mağduru var. Geçtiğimiz Nisan ayında Dersim’in Pertek ilçesinde mayın patlaması sonucu iki çocuk yaralanmıştı.

Bütün bunlara rağmen Türkiye’de mayınların temizlenmesi konusunda bir gelişme gözükmüyor. Türkiye’nin de taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi’ne göre 1 Mart 2004 tarihinden itibaren Türkiye’deki kara mayınlarının temizlenmesi gerekiyordu. Sözleşme hükümlerine göre mayınların imhası için öngörülen sürenin sonu ise 1 Mart 2014’tü. Ancak şimdiye kadar yapılan tüm başvurulara rağmen Dersim’deki mayınların temizlenmesi konusunda henüz bir ilerleme yaşanmış değil. Özellikle boşaltılan ve kalekollara taşınan eski karakol sahalarında binlerce mayın bulunuyor.

Eski Karakol arazileri

Bu karakollardan bir tanesi Pülümür ilçesine bağlı  Kocatepe köyünde bulunuyor. Evrensel’in haberine göre, 1986 yılında yapılan jandarma karakolu boşaltılarak hemen köyün üst tarafında 2014 de yapımı biten kalekola taşındı. Karakol taşındıktan sonra köy muhtarı gereken yerlere dilekçe vererek mayınların temizlenmesini istemişti. Muhtara ‘Mayınlar temizlenecek’ denmesine üzerinden 2 yıl geçti ancak herhangi bir çalışma başlatılmadı. Köy Muhtarı Abidin Keskin Evrensel’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:  “Kaymakamlığa ve askeriyeye dilekçe verdik.  Mayınların temizlenmesi için bekliyoruz. Hiçbir çalışma yok halen. Köyümüz kışın 25 yazın da 70 hane oluyor. O bölgeye gidemiyoruz, hayvanlarımızı oradan uzak tutuyoruz. Çok büyük bir alan mayınla kaplı. Yeni baştan dilekçe vereceğiz. Sadece burası değil bir çok karakol alanı aynı durumda. Bunların bir an önce temizlenmesi gerekiyor.”

En çok mayınlı yer Dersim
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA