İliç’te yeni altın madeni ruhsatı verildi: Türkiye genelinde 256 maden arama ruhsatı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabi Kaynaklar BakanlığıTürkiye genelinde 256 maden sahası için yeni arama ruhsatları verdiğini duyurdu. Karar, çevresel etkileri ve işçi güvenliği açısından tartışmalara yol açtı. Erzincan‘ın İliç ilçesinde gerçekleşen altın madeni faciasının üzerinden üç ay geçmişken, bölgede yeni bir altın madeni planlanması tepkiyle karşılandı.

Artı Gerçek’in aktardığına göre Erzincan’ın İliç ilçesinde daha önce yaşanan çevre faciasında dokuz işçinin hayatını kaybettiği olayın izleri hala tazeyken, yeni bir altın madeni için arama ruhsatı verildi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Aryom Madencilik‘in altın, bakır, çinko, gümüş, kurşun, krom ve nikel arama ruhsatı talebini kabul etti. İzmir merkezli şirketin yönetim kurulu başkanı Mustafa Günday, projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin önümüzdeki haftalarda başlayacağını duyurdu.

Bakanlık tarafından verilen arama ruhsatları sadece altınla sınırlı değil. Yayımlanan listeye göre, ülke genelinde bakır, çinko, kurşun, kuvars, mermer, kömür, diyatomit, boksit, krom, manyezit, pomza, nikel ve bentonit gibi çeşitli madenlerin aranması için de ruhsatlar verildi. Özellikle Niğde, Denizli, Antalya, Yozgat ve Konya’da mermer; Hakkari, Şırnak, Malatya ve Van‘da bakır, demir, kurşun, gümüş, manganez ve çinko arama faaliyetleri dikkat çekiyor.

Açıklanan ruhsatlarda bazı şirketlere verilen yüksek sayıda arama ruhsatı dikkat çekti. Yabancı sermayeli Power Partners isimli şirkete 47 ayrı arama ruhsatı verildi. Şirket, Niğde, Denizli, Antalya, Yozgat ve Konya’da mermer; Hakkari, Şırnak, Malatya ve Van’da bakır, demir, kurşun, gümüş, manganez ve çinko arayacak.

Verilen ruhsatların illere göre dağılımı da dikkat çekici. Van’da 25, Afyon’da 16, Konya’da 13, Erzurum’da 12, Mersin ve Yozgat’ta 11’er, Sivas’ta 10 ve Erzincan’da 8 maden sahası için ruhsat verildi.

Bakanlık ayrıca, ülke genelinde faaliyette bulunan 50 taş ocağı ve madenin arama ruhsat sürelerini uzattı. Limak Holding‘e bağlı Limak Çimento‘nun yedi çimento ve kalker ocağı, Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır Şirketi‘nin üç bakır ve kalker ocağı da bu kapsamda yer alıyor.

İliç’te yeni altın madeni ruhsatı verildi: Türkiye genelinde 256 maden arama ruhsatı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA