33 yıldır köylerine gidemeyen Hozatlı köylülere köye dönüş izni çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aliboğazı sınırında bulunan Hozat Kozluca ve Kurukaymak köyleri, köylülerine kavuşuyor.

1990 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köyler, 33 yıldır boş.

Geçtiğimiz aylarda köylerine dönmek için imza kampanyası başlatan köylülerin mücadelesi sonuç verdi ve köylülere köylerinde yerleşim ve ikamet izni tanındı.

 


Hozat Kozluca ve Kurukaymak Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından, 1990 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylere gidilmediği başlatılan imza kampanyasına yanıt veren; Hozat Kaymakamlığı köylere yerleşmek konusunda herhangi bir engelin olmadığını belirtti.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, 2022 senesine kadar köye giriş-çıkışlarına güvenlik gerekçesiyle izin verilmediği, özel mülkiyetleri kullanamadıkları gibi, süreç içerisinde köylerdeki evlerin yıkılmış olduğu, tarla ve bahçelerin viran olduğu, atalarına ait mezarlıklara ulaşamadıkları için mezarlıkların bakımsız kaldığı belirtilmişti.

Köylülerin; Hozat Kaymakamlığı, Tunceli Valiliği ve İçişleri Bakanlığına yaptığı başvurular sonuç verdi. 20 Mart 2023 tarihli verilen cevap Hozat Kozluca ve Kurukaymak Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Orhan Küçükler’e tebliğ edildi. Verilen cevapta, bahsi geçen köylerin tüzel kişiliğinin devam etmekte olduğu, vatandaşların köylerine ev yapmaları halinde ikamet adreslerinin köye alınmasında herhangi bir engel bulunmadığı bildirildi.

Dernek sekreteri Ali Hüseyin Tunçel kararı olumlu bulduklarını ve artık yıllardır ziyaret edemedikleri köylerini, mezarlarını ziyaret edebileceklerini ifade etti.

33 yıldır köylerine gidemeyen Hozatlı köylülere köye dönüş izni çıktı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA