Anaokulu kazısında toplu mezara rastlandı: Bu kemikler kimin?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van merkezde eski Ordu Evinin ile askeri lojmanların yapışığında bulunan ilköğretim okulunun bahçesinde yapılan inşaat kazısında insan kemikleri çıkıyor.

 

Van’da İpekyolu ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan eski Ordu Evi ile askerî lojmanların yapışığında bulunan Hüsrevpaşa İlköğretim Okulu’nun bahçesinde yapılan inşaat kazasında çok sayıda insan kemiği bulundu.

Van kent merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski Ordu Evi 2011 depreminde ağır hasar aldığı için deprem sonrasında yıkılırken; askeri lojmanların yıkımına ise iki ay önce başlandı. Ordu Evi ile askeri lojmanların hemen yanında bulunan ilköğretim okulunun bahçesinde Anaokulu binası inşası için kazıya başlandı.

Okul bahçesine inşa edilecek olan Anaokulu binasının kazısında yoğun insan kemiklerine rastlandı.

İHD: 90’LI YILLARIN FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİYLE İLGİLİ OLABİLİR!

Olayın duyulmasının ardından olay yerine gelen İHD Van şubesi yöneticisi Hamdi Bayhan, söz konusu kemiklerin toplu mezar olma ihtimalinin olduğuna dikkat çekerek “Şuan kemiklerin çıktığı okul bahçesi Ordu Evi ve askeri lojmanların yapışığında bulunuyor. Bu durum 90’lı yıllarda işlenen 17 bin faili meçhul cinayetlere ait bir toplu mezar olma ihtimalini de beraberinde taşıyor. Kemiklerin Ermeni soykırımına ait toplu mezar olma ihtimalini de var fakat kemikler yüzeye yakın olduğu için yakın bir döneme ait olma ihtimalinin daha yüksek olduğu şüphesini uyandırıyor. Raporlarımızı tuttuk, kazıyı durdurduk. Savcılığın olay yerine intikallerini bekliyoruz” diye belirtti.

YAKININDA MEZARLIK YOK

İHD’nin kazıya itirazından sonra olay yerinde güvenlik önlemleri alındı ve şu anda bölgeye yaklaşılmasına izin verilmiyor. Yapılan kazılar sırasında bulunan insan kafatası ve kemikleri gözle görülebiliyor. Çıkan kemiklerin yıkılan ordu evinin olduğu bölgeden çıkması akıllara 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetleri getiriyor.

Olayın duyulması üzerine olay yerine gelen Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, okul bahçesinde yapılan kazı çalışmasında ortaya kemikler çıktıktan sonra kimseye haber verilmediğini belirtti.

Sinan Özaraz, çevredekilerin görüp haber vermesi üzerine olay yerine gittiklerini aktardı. Özaras, “Van Barosu olarak olay yerine vardıktan sonra yaptığımız incelemede, kemiklerin insanlara ait olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine savcılık ile iletişime geçtik. Buraya kolluk kuvvetlerinin yönlendirilmesi gerçekleştirildi. Burada güvenliğin sağlanıp, çalışmaların yapılıp, bunun bir mezarlık alanı mı yoksa toplu mezar mı olduğu burada yapılacak çalışmalarla ortaya çıkabilecektir. Biz Van Barosu olarak bunun takipçisi olacağız” dedi.

Yaklaşık 6 saatlik bekleyişin sonunda olay yerine gelen Cumhuriyet Savcısı, yaptığı inceleme sonucunda kazı yapılan alanın güvenlik çemberine alınmasını ve kazıdan elde edilen hafriyatın döküldüğü yerde inceleme başlatılmasına karar verdi.

Kemiklerin çıktığı alanda daha önce herhangi bir mezarlığın bulunup bulunmadığı ile ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Anaokulu kazısında toplu mezara rastlandı: Bu kemikler kimin?
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA