AYM’den ‘acele kamulaştırma’ya ihlal kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AYM, Peri Suyu üzerine kurulu Pembelik Barajı ve HES için Danıştay’a karşın alınan “acele kamulaştırma” kararında ihlal tespit etti.

Elazığ’ın Peri Suyu çayı üzerindeki Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) için Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına karşın Bakanlar Kurulu tarafından alınan “acele kamulaştırma” kararı dört köylü tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.

Köylüler başvurularında Bakanlar Kurulu’nun Danıştay kararını çiğnediğini, kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması ve taşınmazların Hazine adına tescil kararı verilmesi nedeniyle mülkiyet hakkını ihlal ettiğini söyledi.

Başvuru üzerine AYM’nin görüşünü sorduğu Adalet Bakanlığı ise “acele kamulaştırma” kararını savundu. Bakanlık, bir ekonomik yaptırım olduğunu söylediği barajın büyük bir enerji ve sulama projeleri kapsamında gerçekleştirildiğini, baraj ile bölge halkının sosyal ve ekonomik yaşantılarının olumlu etkileneceğini ileri sürdü.

“Kamulaştırma müdahalesi kanunilik taşımıyor”

AYM ise başvurucu köylülerin gerekçelerine hak veren ve ihlal olduğunu tespit eden bir karara imza attı. “Acele kamulaştırma” kararının yurt savunması ihtiyacının doğması halinde hayata geçirildiğini anımsatan mahkeme, mülkiyet hakkı ihlali içinse dört başvurucuya müştereken 4 bin 800 lira maddi ve her birine ayrı ayrı olmak üzere net 5 bin lira manevi tazminata hükmetti.

Kararda şöyle denildi:

Somut olayda, Elazığ ilinde tesis edilecek Pembelik Barajı ve HES’in yapımı amacıyla kararname eklerinde tek tek sayılan taşınmazların EPDK’ya acele kamulaştırma yetkisi tanıyan Bakanlar Kurulu kararı ile buna dayanılarak EPDK tarafından tesis edilen acele kamulaştırma kararının iptal edilmiş olması nedeniyle mülkiyet hakkına yapılan müdahalenin kanunilik unsurunu taşımadığı anlaşılmaktadır. Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

 

AYM’den ‘acele kamulaştırma’ya ihlal kararı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA