Dersim ismine veto koyan mahkeme kararı, Bölge Mahkemesinden döndü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dersim Kültür ve Tarih Vakfı’nın isminin içerisinde “Dersim” ismi geçtiği için skandal bir kararla kuruluş senedini reddetmişti. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi, kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti

Dersim Kültür ve Tarih Vakfı (DKTV) kuruluş senedini 2019 Aralık ayında mahkemeye sunmuştu. Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi yaklaşık bir yıl sonra skandal bir kararla “Dersim” isminin resmi olarak kabul edilmediğini, yine vakfın amaç kısmında yer alan “Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi çerçevesinde yapılan mülakatların kamuoyuna sunulması, Alevi ritüelleri, dualar ve beyitlerin kayıt altına alınmasını” Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe ve menfaatlere aykırı gerekçeleriyle vakfın kurulmasını reddetmişti.  Bu karar Dersim isminin kamusal alanda yasaklanması, Alevi beyitlerinin arşivlenmesi ve Dersim 1937-38 tanık anlatımlarının kamuoyuna açılması girişimlerini kriminalize edilmesi anlamına geliyordu.

Dersim Kültür ve Tarih Vakfı avukatları karara Erzurum İstinaf Mahkemesinde itirazda bulundu. Mahkeme uzun süren incelemeden sonra itirazların tümünü yerinde bularak, Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını bozdu.  Dersim Kültür ve Tarih Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Bu karar hukuk adına olumludur, umut vericidir. Vakfımızın çalışmaları hukuksuz bir biçimde üç yılı aşkın bir süre engellenmiş olsa da bu kararla birlikte vakfımızın kuruluşu önündeki yasal engeller ortadan kalkmış oluyor. Zorlu ve yorucu olan hukuki mücadelemiz nihayet başarıya ulaştı. Böylece Tunceli Mahkemesinin, hukuk ambalajı ile uygulamaya çalıştığı yasakçı, inkarcı karar, Erzurum’dan dönmüş oldu. Çalışmalarımıza halkımızın yoğun desteği ile devam edeceğiz” denildi.

Dava, yerel mahkemede yarın yeniden görülecek.

Dersim ismine veto koyan mahkeme kararı, Bölge Mahkemesinden döndü
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA