Dersim’de Newroz coşkusu: Bu zorba düzeni değiştireceğiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Newroz Seyit Rıza Meydanında kutlandı. Olumsuz hava koşullarına rağmen Sanat Sokağında bir araya gelen yurttaşlar buradan Seyit Rıza Meydanına yürüdü.

Yağışlı havaya rağmen çoşkuyla kutlanan Newrozda “Newroz Piroz Be” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleşti. Etkinliğe, Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü ve Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar katıldı. Etkinlik konuşmaların ardından ateş yakılarak son buldu. Platform adına konuşmayı Uğur Beycan yaptı. Beycan, Newrozun halkların zalimlere, diktatörlere ve tek adamlara karşı isyan bayrağının yükseltildiği mücadele günü olduğunu dile getirdi.

“YASIMIZ VE ÖFKEMİZ DİNÇ”

Yaşanılan deprem felaketinden dolayı Newrozu hüzünle karşıladıklarını dile getiren Beycan, “Bugün acımız derin, içimiz buruk, yasımız, öfkemiz dinç ve büyük. 6 Şubat tarihinde önce Pazarcık daha sonra ise Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilimizde, Rojava ve Suriye de büyük yıkıma yol açtı. Resmi rakamlara göre 50.000’e yakın insanımızı kaybettik. Suriye ve Rojava’da ise 7000’e yakın insan hayatını kaybetti. On binlerce insanımız yaralı ve milyonlarca insanımız göç etmek zorunda kaldı. Bu depremlerden etkilenen on ilde insanlarımız açıkça rant uğruna, imar afları uğruna göz göre göre katledildi. Ve yine deprem bölgesindeki illerimizi vuran sel felaketinde onlarca insanımızı kaybettik” dedi.

“MUHALEFETİ PARÇALAMANIN ARACI”

AKP-MHP iktidarının  ekonomik, sosyal, siyasal alanda yaşanan çoklu kriz koşullarında tekçi, şoven ve ırkçı politikalara daha fazla sarıldığını vurgulayan Beycan, “Kürt sorununda inkâr ve imha siyaseti tam gaz yürütülüyor. Irkçılık ve gericilik kışkırtılmaya çalışılmakta, halklar kutuplaştırılmaya ve birbirine düşman edilmeye çalışılmaktadır. Mevcut sistemin çürümüşlüğü başta kadınlar olmak üzere halkları yoksullaştırmakta ve en temel yaşam ihtiyaçlarını dâhi karşılayamayacak hale getirmektedir. Yaşanan felaketler ekolojik tahribat, doğanın talan edilmesi ve rant aracına dönüştürülmesinin sonucudur. Kürt sorunu başta olmak üzere farklı kültür, kimlik ve etnik yapıların yıllardan beri yaşadığı, anayasal eşit yurttaşlık, barış ve diyalog temelinde çözümü mümkün olan her konu şovenizmi körüklemenin, halkları karşı karşıya getirmenin, muhalefeti parçalamanın bir aracı olarak kullanılmak isteniyor” diye konuştu.

“DEHAKLARA KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR”

Demokratik ve barışçıl yollar yerine savaşa, kutuplaşmaya dayalı politikalar nedeniyle kaynakların silahlanmaya ayrılması sonucunda ülkemiz büyük bir ekonomik krizin içine sürüklenmiştir diyen Beycan, “Geçmişten bu yana, dünyada ve özellikle de bölgemizde ezen ve ezilenlerin kavgasında ezilenler büyük direnişlerle kazanılan zaferlerini bayramlarla, halaylarla kutlamış, yüzyıllarca devam ettirerek direniş geleneğini canlı tutmaya, kazanımları korumaya çalışmıştır. Özünü direnişten alan Newroz bu bayramlardan en köklü geleneğe sahip olanlardandır. 21. yüzyılda da zulüm ve zorbalığın yürütücüsü günümüz Dehaklarına karşı emekçiler ve ezilenler bir kez daha direniş ruhuyla mücadelelerini sürdürüyorlar. Özünü direnişten, mücadeleden alan Newroz önümüzdeki günlere dair umutlarımızın yenilenmesine, yeşermesine ve büyümesine vesile olması ile bir kez daha rolünü oynamaktadır. Eşit, özgür ve insanca yaşam mücadelesinin ilerleyebilmesi savaş çığlıkları ile değil, emekçiler arasındaki özgürlük, barış ve kardeşlik duygularının güçlenmesi ile mümkün” dedi.

“BU ZORBA DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Seçimlere de değinen Beycan, “Bu seçimde başta AKP-MHP faşist iktidarı olmak üzere inkar, imha ve asimilasyoncu politikalara karşı kavaların ruhuyla hareket edeceğiz. Umut ve cesaretle örgütlenerek halklarımızın emeğini sömüren saraylarda saltanat sürdüren, depremde halkımızı aç ve açıkta bırakan bu zorba düzeni değiştireceğiz. Çaresiz olmadık, olmayacağız. Ezilenler; Newroz ruhuyla başta Ortadoğu’da olmak üzere geleceklerini emperyalist müdahalelerle değil kendi özgür iradeleriyle belirleyecektir. Günümüz Dehaklarının ve sistemin tüm baskı, zor ve şiddetine karşı direnecek, barışın, özgürlüğün ve demokrasinin egemen olacağı demokratik bir Türkiye ve Ortadoğu’da eşitlikçi, laik, özgürlükçü bir geleceğin inşasını birlikte öreceklerdir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

HÜZÜNLÜ NEWROZ..

Emek Partisi adına konuşma yapan Emek Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, bu yıl Newrozu hüzünlü karşıladıklarını dile getirerek, “6 Şubat’ta yaşanan depremde resmî rakamlara göre 50 bine yakın insanımızı kaybettik. Milyonlarca insanımızın bir kısmı çadırlarda kalırken geri kalanı şehirlerini terk etmek zorunda kaldılar. Öncesi bir yana son 4-5 yılda yaşamadığımız şey kalmadı. Pandemide on binlerce insanımızı kaybettik, ekonomik kriz nedeniyle hayatına son veren insanlar ve ülkeden geleceğe dair umudunu yitirenlerin yurtdışına göçlerini yaşadık. Şimdi de doğal bir afet olan depremin nasıl bir felaket yarattığını gördük. Yetmedi yakın zamanda yine doğal bir afet olan selde yine deprem bölgelerinde insanlarımız hayatını kaybetti.” dedi.

“NEWROZ ATEŞİMİZ BÜYÜYECEK”

Bu deprem sürecinden sonra yaşananları unutmayacaklarını, affetmeyeceklerini ve helalleşmeyeceklerini söyleyen Tekin, “Önümüzde önemli bir süreç var. Bir tarafta halkın canını yok sayanlar diğer tarafta ezilenler, işçiler ve Demirci Kawalar. Bir tarafta domuz bağları kullananlarla, 90’lı yıllarda bölgede faili meçhullerin sorumluluları ile yapılan ittifaklar, diğer tarafta enkaz altında insanların canını kurtarmak için domuz damı tekniğini kullanan maden işçileri yani bizler. Bir tarafta savaşı, baskıyı, tutsaklığı devam ettirenler diğer tarafta emeği, özgürlüğü, barışı, eşitliği savunan bizler. Ve o gün geldiğinde Newroz ateşlerimiz daha da yükselecektir. Şairin dediği gibi özgürlüğün geldiği gün o gün ölmek yasak olacak. Beraberce hayatımızı ve mücadelemizi büyüteceğiz.” diye konuştu.

Dersim’de Newroz coşkusu: Bu zorba düzeni değiştireceğiz
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA