Categories: Güncel

Elazığ’da artan kadın cinayetlerine sert tepki

Elazığ Kadın Platformu Eski Öğretmen Evi önünde öldürülen kadınlar için “ Katil yine erkek” , “Cezasızlık politikalarınız yüzünden” şiarı ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı platform adına Betül Oğuz okudu. Açıklamaya çalıştığı hastanenin bahçesinde eşi tarafından öldürülen Burcu Demir’in ailesi ve çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada son dönemde artan kadın cinayetlerine dikkat çekildi ve süreçlerin takipçisi olacakları söylendi.

Elazığ’da 2024 yılı içinde 4 kadının erkek şiddetine maruz kaldığını söyleyen Oğuz, Türkiye’de ise 2008 yılından 2024 yılına kadar 5294 kadının öldürüldüğünü belirtti. Elazığ’da son 14 yılda 31 kadının öldürüldüğünü belirten Oğuz, ”Şehrimizde kadın cinayetleri artarak devam etmektedir. Cinayetlerin rolleri eski kocalar, aile meclisi, akraba, sevgili, oğullar, babalar, tarafından işlendiği görülmektedir. Cinayet nedenleri olarak boşanma, ayrılık, kıskançlık, erkeğin istediğini gerçekleştirmemesi, namus cinayeti, kriz, işsizlik, reddetme, nefret cinayeti, cinsel saldırı ve intihara zorlama gibi nedenler sıralanmıştır” dedi.

Yaşanan kadın cinayetlerinin tek failinin erkekler olmadığını söyleyen Oğuz, etkin cezaların uygulanmadığına dikkat çekerek, ”Yaşadıklarımız, içinde bulunduğumuz sistemin sonuçlarıdır. Şiddete uğrayan, öldürülen, sakat bırakılan kadının nasıl giyindiğini, ne söylediği, kimlerle görüştüğü sorgulanılıyor, sözlü, fiziksel, cinsel tacize uğrayan, hatta öldürülen kadının bunu hak edip hak etmediği tarşılıyor. Öldürülen kadın suçlanıyor, olayların faili katiller mağdur ilan ediliyor. Ölümler ve şiddet eylemleri geleneksel, dinsel ve ahlaki önyargılarla cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılıyor. İyi hal indiriminden nasiplenen kadın katilleri aldığı cezalarla adeta onure edilerek, insanların vicdanında derin yaralar bırakıyor. Öfkeliyiz “Üzgün olmaktansa öfkeli olmayı yeğlerim” demiş bir kadın yazar. Bütün bu yaşanılan haksızlıklara karşı Elazığ kadınları olarak artık sadece üzgün değil öfkeliyiz. Bizler yasta değil isyandayız” dedi.

Son olarak sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Oğuz, ”Biz yaşanılan bu sürecin takipçisi olacağız. Tüm kadınların hayatını ve haklarını hedef alan söylem, politika ve uygulamalara karşı şiddetsiz, güvenceli ve özgür bir yaşam için örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

 

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago