1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kordu 6 bakana sordu: Dünyanın en aktif fayları arasına sıkışmış Dersim’e dair planlamanız var mı?

Kordu 6 bakana sordu: Dünyanın en aktif fayları arasına sıkışmış Dersim’e dair planlamanız var mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’de olası bir depreme karşı gerekli planlamanın yapılıp yapılmadığını ilgili bakanlıklara sordu. Kordu, “Depremin büyüklüğünü değiştiremeyiz ancak alınacak tedbirlerle yıkıcı etkisini en aza indirerek yapılara olan etkisini değiştirebiliriz” dedi. 

Kordu, soru önergelerinde “Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylan Sancar, Dersim bölgesinde geçen fay zonları üzerinde yaptıkları araştırmalarda diri olan 3 ayrı fay zonunun yakın zamanda 7’den büyük deprem üretebileceğini belirtmektedir. Sancar, Dersim ve civar illerde 3 ayrı fay zonu üzerinde uzun bir süredir araştırmalar yaptıklarını belirterek, “Yaptığımız çalışmaların ilki Bingöl’ün Yedisu İlçesi ile Erzincan’ın Üzümlü İlçesi arasında yer alan, yaklaşık 75 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Erzincan’ın Üzümlü ile Bingöl’ün Yedisu ilçesi arasında kalan kısmı Dersim’in Pülümür İlçesi’nin bir kısmını da içerisinde alıyor. Deprem potansiyeli olduğu bütün uzmanlar tarafından kabul edilen bir fay hattı” olduğunu ifade ederek ilgili kurumların olası deprem riskine karşı gerekli çalışmaların bir an önce yapması gerektiğini belirtmektedir. Bu durumdan dolayı büyük bir doğal afet tehlikesiyle karşı karşıya olan Dersim’de, olası bir depremin öncesi ve sonrasına ilişkin bütün tedbirlerin alınması ciddi derecede önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Kordu, şu sorulara yanıt istedi:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına;

  1. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde yaşanan depremlerin ardından Dersim’de ağır hasarlı ve riskli binaların tespitine ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
  2. Yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen ağır hasarlı ve riskli yapıların sayısı kaçtır?
  3. Dersim’de ağır hasarlı olduğu tespit edilen konutlarla ilgili planlamanız var mı? Başta TİMAŞ konutları olmak üzere yıkımına karar verilen konutlarda yaşayan yurttaşların alternatif konutlara yerleştirilmesi ve ortaya çıkacak mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mı?
  4. Söz konusu yapıların yıkılıp yerine deprem yönetmeliğine uygun yapılar inşa edilmesine dair bir çalışma planlanmakta mıdır?
  5. Yıkılması planlanan ağır hasarlı ve riskli yapıların hak sahiplerine dönük, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için bakanlığınızca nasıl bir çalışma yürütülecektir?
  6. İmar affıyla ruhsatlandırılan yapılar herhangi bir denetime tabi tutulacak mıdır?
  7. Dersim’de bulunan okullar ve kamu kurumlarının kaçının performans analizi yapılmıştır? Sonuçları nelerdir?
  8. Performans analizi sonucunda riskli olduğu tespit edilen okul ve kamu kurumlarına ilişkin nasıl bir iyileştirme çalışması yapılacaktır?
  9. Dersim’de olası bir deprem için hazırda bulunması gereken prefabrik ve konteyner konut sayısı kaçtır?

İçişleri Bakanlığına;

  1. Dersim İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde, olası bir depremde yerinde müdahale edebilecek profesyonel bir ekip var mıdır? Varsa toplam personel sayısı kaçtır?
  2. Dersim’de arama-kurtarma eğitimini tamamlamış personel/gönüllü sayısı kaçtır? Olası bir 6 ve üzeri şiddetinde yaşanacak depremde ihtiyaç duyulacak destek personel sayısına yönelik bir çalışma var mıdır?
  3. Dersim ili AFAD İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan destek personel sayısı kaçtır? Kaç AFAD gönüllüsü bulunmaktadır?
  4. Olası bir depremin ardından ilk 48 saat itibariyle yerel yönetimlerin müdahale kapasitesine yönelik bir planlama yapılmış mıdır?
  5. Dersim’deki toplanma alanlarının toplam büyüklüğü kaç metrekaredir? Söz konusu toplanma alanları hangi planlamaya göre belirlenmiştir?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına;

  1. Altyapı sisteminde (içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz vs.) olası bir depremin etkisiyle oluşabilecek zarar ve yıkımlara karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır?
  2. Havayolu, Karayolu, Demiryolu gibi ulaşım yöntemlerinin olası bir deprem sonrasında kullanıma uygun olmaması halinde bakanlığınız tarafından bir planlama yapılmış mıdır?
  3. Yaşadığımız son deprem felaketinde de görüldüğü üzere sosyal medya kullanımı ve iletişim önemli ve etkili bir araç halini almıştır. Olası bir depremde iletişim aksaklığına yönelik bir çalışma söz konusu mudur?
  4. İnternet ve telefon iletişimine dair deprem anı ve sonrasına yönelik bakanlığınız tarafından herhangi bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmiş midir?
  5. Olası bir deprem ihtimali göz önünde bulundurularak; Dersim’deki köprülerin performans analizi yapılmış mıdır? Performans analizi yapılmış ise nasıl bir sonuç elde edilmiştir?
  6. Dersim’in olası bir deprem sonrasında diğer kentlerle olan ulaşım ağının sürdürülebilir olmasına yönelik genel bir planlama yapılmış mıdır?

Tarım ve Ormanlığına

  1. Dersim il genelinde baraj ve sulama göleti sayısı kaçtır?
  2. Dersim’de bulunan mevcut baraj ve göletlerin deprem risk analizi yapılmış mıdır?
  3. Dersim’deki mevcut baraj ve göletlerin bakım, onarım ve rehabilitasyonları en son ne zaman yapılmıştır?
  4. Olası bir depremde konut yıkımının yanı sıra hayvan barınakları da risk altındadır. Canlı hayvan telefinin yaşanmaması için bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
  5. Tarım arazilerinde meydana gelmesi muhtemel kayma veya derin çatlaklar oluşma riskini göz önünde bulundurarak; ekim, çapa, bakım ve hasadın aksamaması adına herhangi bir tedbir alınmış mıdır?

Sağlık Bakanlığına;

  1. Yaşanabilecek olası bir depremde Dersim’de bulunan hastanelerin performans analizi yapılmış mıdır?
  2. Hastane binalarının depreme dayanıklılığı hususuna ilişkin hangi çalışmalar yapılmıştır?
  3. Dersim’de il ve ilçe hastanelerinin toplam yatak kapasitesi kaçtır?
  4. Dersim’de il ve ilçe hastaneleri ile ASM’lerde çalışan toplam sağlık personeli sayısı kaçtır?
  5. Olası bir depremde birinci dereceden dezavantajlı durumda olan kronik hastaların sayısı kaçtır? Söz konusu hastaların hastalıklarına ilişkin bir kategorizasyon çalışması gerçekleştirilmiş midir?
  6. Olası bir deprem sonrasında ortaya çıkabilecek ilaç ve tıbbi envanter eksikliğinin giderilmesine yönelik bir planlama yapılmış mıdır?

Milli Eğitim Bakanlığına;

  1. Dersim’de bulunan okulların kaçının performans analizi yapılmıştır? Sonuçları nelerdir?
  2. Performans analizi sonucunda riskli olduğu tespit edilen okullara ilişkin nasıl bir iyileştirme çalışması yapılacaktır?
  3. Olası bir depremde eğitime ara verilmemesinin sağlanması için bakanlığınızca herhangi bir planlama yapılmış mıdır?
  4. Üniversite, lise, ortaokul ve ilkokulda eğitimini sürdüren öğrencilerin depreme yönelik farkındalığın arttırılması için yürütülen çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  5. Dersim’de görev yapmakta olan eğitimcilerin depreme yönelik bilgilendirilmesine yönelik yürüttüğünüz çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?

Kordu 6 bakana sordu: Dünyanın en aktif fayları arasına sıkışmış Dersim’e dair planlamanız var mı?
Yorum Yap
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin