Kürt Aleviler 800 yılı aşkın zamandır Cogi Baba’da buluşuyor: 18. Cogi Baba Festivali 21 Temmuz’da

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Doğamıza, inancımıza, dilimize sahip çıkıyoruz’ şiarıyla düzenlenecek 18. Cogi Baba Festivali Sivas İmranlı’da 21 Temmuz’da gerçekleşecek.

Sunuculuğunu CAN TV programcısı Hüseyin Kelleci’nin yapacağı festivalde Necati Şahin ve DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete konuşma yapacak. Şıx Çoban Ocağı evladı İbrahim Kete, Muhabbet Cemi yürütülecek.

Festivalde; Gülseven Medar, Cihan Çelik, Ayfer Düzdaş, Cemil Koçgiri, Aşık Sinem Bacı, Binali İlgün, Taner Arslan, Kemal Atamtürk ve Ekrem Yıldırım deyişler okuyacak.

Cogi Baba Hakkında

Çengelli Dağı’nın eteklerinde Cogi Baba, Avşar ve Koçbediği adlı 3 köy art arda sıralanıyor. Bunlardan Cogi Baba köyünde, köye adını da veren Cogi Baba’nın türbesi bulunuyor. Cogi Baba kimilerine göre İslamiyeti yaymak için Anadolu’ya gelen Arap “sahabe”lerinden biri. Kimileri ise Selçukluların Anadolu’ya girmesinin ardından 12.-13. yüzyıllarda Selçuklu tarafından görevlendirilen din alimlerinden biri olduğunu düşünüyor. Cogi Baba’nın kim olduğuna dair net bir bilgi olmasa da, öldürüldüğü düşünülen çeşmenin o günden bu yana önemli bir ibadet yeri olduğu belirtiliyor. Bölgeye daha sonraları yerleştiği tahmin edilen Kürt Kızılbaş Aleviler de bu türbeyi kutsal kabul etmişler ve her yıl buraya gelip ibadet ediyor, adak kesiyorlar.

İmranlı ve Zara başta olmak üzere Koçgiri denilen bölgeden 450’ye yakın köyden Kızılbaş Alevi, yüksekliği 2 bin metreyi aşan bu köye ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Son yıllarda ise bu gelenekleri bir festivale dönüştürmüşler. Türkiye’nin ve Avrupa’nın dört bir yanına göç etmiş yöre halkı da festival için köye geliyor.

Kürt Aleviler 800 yılı aşkın zamandır Cogi Baba’da buluşuyor: 18. Cogi Baba Festivali 21 Temmuz’da
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA