Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Rektörlük binası önünde bir araya gelerek son günlerde yaşanan gözaltılar ve kampüste artan güvenlik önlemlerine karşı bir basın açıklaması yaptı.
Öğrenciler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını protesto eden gösterilere polisin müdahale ettiğini belirterek, “ODTÜ’ye çevik kuvvet ve TOMA’ların sokulmasını kabul etmiyoruz. Gözaltılar, tutuklamalar ve baskılar bizi yıldıramayacak” ifadelerini kullandı.
Rektörlük Önünde Açıklama ve Sloganlar
Öğrenciler, Rektörlük önünde yaptıkları açıklamada, üniversite yönetiminin ve güvenlik güçlerinin tutumunu eleştirerek, demokratik haklarını savunduklarını vurguladı. Protesto sırasında “Ne iktidar ne rektör, ODTÜ bizimdir”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “ODTÜ ayakta, AKP’ye direniyor” gibi sloganlar atıldı. Eyleme ODTÜ Mezunlar Derneği de destek verdi.
Polis Müdahalesi ve Gözaltılar
Öğrenciler, 26 Mart 2025’te düzenlenen protestolarda polisin verdiği sözleri tutmadığını ve göstericilere sert müdahalede bulunduğunu öne sürdü. Açıklamada, “Polis kimyasal içerikli su ve gaz bombalarıyla öğrencilerimize saldırdı” denilerek, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı iddia edildi.
Ayrıca, rektör Ahmet Yozgatlıgil’in polisin kampüse girişine izin vermesinin ardından, bazı öğrencilerin plastik mermi ve gaz kapsülü ile müdahaleye maruz kaldığı ve 30 öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi.
Öğrenciler: “Birlikteliğimizi Bozamayacaklar”
Açıklamada, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde benzer protestoların devam ettiğine dikkat çekilerek, “Bizler artık mücadele ateşini yaktık, baskılar bizi yıldıramayacak. Tüm arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar mücadelemiz sürecek” denildi.
Öğrenciler, bazı grupların eylemleri bölmeye çalıştığını ancak buna izin vermeyeceklerini vurgulayarak, “Bu okul bizim ve tüm arkadaşlarımız özgürce bir araya gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajını verdi.
Forum ve Belgesel Gösterimi
Basın açıklamasının ardından öğrenciler bir forum düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi. Etkinlik, Gezi Parkı protestolarına ilişkin bir belgesel gösterimiyle sona erdi.