Dersim’de coşkulu 8 Mart kutlaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim Kadın Platformu öncülüğünde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde, yüzlerce kadın Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Örgütlü mücadelelerini büyüteceklerini vurgulayan DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “Biz kadınların bu topraklarda onurlu bir barışı inşa edecek gücü var. Meclis’te sokakta, evde fabrikada, tarlada kadın bakış açımızla mücadelemizi yükselteceğiz” diye konuştu.

Dersim Kadın Platformu öncülüğünde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, yüzlerce kadının, Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na doğru yürüyüşü ile başladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu ve Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca’nın katıldığı miting, “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla alana doğru coşkulu bir yürüyüş ile başladı.

“Yoksulluğa eşitsizliğe şiddete ve savaşa karşı örgütlü mücadeleye” pankartının arkasında yer alan kadınlar, yürüyüşte ‘Xeta jine xeta jiyane ye’ , ‘Kadınların isyanı dünyayı sarsacak’ , ‘Jin Jiyan Azadi’ , ‘Gülistan Doku Nerede’ , ‘İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz’ , ‘Biji 8 Adare’ dövizler taşıdı.

Dersim Kadın Platformu adına basın metnini Serap Kahraman okudu.

“8 MART DİRENİŞİN SİMGESİ”

8 Mart’ın baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günü olduğunu belirten Serap Kahraman, “Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde kadınların herhangi bir sosyal güvence olmadan, kayıt dışı çalıştırıldığına ve “ucuz emek gücü” olarak görülüyor. AKP-MHP iktidarının Kadına Karşı Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin İstanbul Sözleşmesi’nden “hukuksuzca” çıktı. Her gün en az 3 kadının katlediliyor. Faillerse cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle etrafta gezmeyi sürdürüyor ama AKP-MHP iktidarı ataerkil kapitalist sistemin ihtiyaçlarına uygun biçimde, fiili kürtaj yasakları ve nüfus politikalarıyla kadın bedenleri üzerinden, kadın cinselliği ve doğurganlığını denetlemeyi sürdürüyor” dedi.

“İKTİDARIN BASKICI POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELE ŞART”

İktidarın kayyum politikalarına, emek sömürüsüne ve baskılarına karşı mücadelenin şart olduğunu vurgulayan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bu kentte kadınlar; güpegündüz kafasına silah dayanarak kolluk tarafından yere yatırılabiliyor. Akşam evine dönerken çarşının göbeğinde askerler tarafından taciz edilebiliyor. Dört tarafı karakollarla, kalekollarla, polisle, askerle çevrili bu ‘üstün güvenlikli’ kentte kadınlar kaybedilebiliyor. Üniversite öğrencisi genç bir kadın, Gülistan Doku, sırra kadem basabiliyor! Dersim’de üniversite hocasından, kolluk güçlerine kadar uzanan; üniversiteli yoksul genç kadınların kurban edilmek istendiği bir fuhuş çetesi iddiası yıllardır dillendiriliyor. Ama her nedense bu iddia karşısında bir tek kamu makamı bile parmağını kıpırdatmıyor.

Siyasetçilerin, seçilmişlerin tutuklandığı; yerlerine atanan kayyımların halkın parasıyla kentleri kendi küçük tek adam iktidarı alanlarına dönüştürdükleri; siyaset yapmanın her biçiminin yasaklandığı bir atmosferde 8 Mart kutluyoruz yıllardır. Tam da yerel seçimin öncesinde kutladığımız bu 8 Mart’ta, halkın iradesiyle seçilen ve hukuksuzca görevlerinden alınan; başta yerel yöneticiler olmak üzere tüm tutsak kadın siyasetçilere selam gönderiyorum. Kadınların sesi; memleketin dört bir yanından tel örgüleri de demir parmaklıkları da yıkacak ve onlara ulaşacaktır.”

“DERSİM İNSANSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Kadınların özgürlük için mücadele eden bütün kadınları saygıyla anarak sözlerine başlayan DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ise, “Savaşları çıkaran erkek akıllarına söylüyoruz. Biz kadınların bu topraklarda onurlu bir barışı inşa edecek gücü var. Cezaevlerindeki arkadaşlara selam olsun. Bu topraklarda Kürt sorununun demokratik çözümü gelişmeden bütün anti demokratik uygulamalar devam edecek. Şehrimizde özel güvenlik adı altında her yere karakol kuruyorlar. İşsizliği geliştiriyorlar. Bu kenti insansızlaştırmaya çalışıyorlar” diye belirtti.

“MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ”

Örgütlü mücadelelerini büyüteceklerini vurgulayan Kordu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler kadim bir inancın geleneğine sahibiz. Bizler Kürt halkı, Alevi halkı olarak bu kadın katliamlarına, doğanın soykırımına ve her türlü kıyımı karşı birlikte mücadele edeceğiz. Ülkemizde kadın katilleri bir kapıdan giriyorlar, bir kapıdan çıkıyorlar. Kürt kadın hareketine operasyonlar geliştiriyorlar ama korkutamayacaksınız, sindiremeyeceksiniz. Bizi evlerimize göndermeye çalışan AKP iktidarına ‘biz kadınlar mücadelemizi her geçen gün daha fazla yükseltiyoruz. Türkiye’de ve Kürdistan’da her yer de yer alacağız. Meclis’te sokakta, evde fabrikada, tarlada kadın bakış açımızla mücadelemizi yükselteceğiz.”

Konuşmaların ardından KESK Erbane Topluluğu ve Gölge müzik grubu sahne alırken, kadınlar coşkulu halayları ve zılgıtlarıyla alanda seslerini yükseltti.

Kaynak: Pirha

Dersim’de coşkulu 8 Mart kutlaması
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA