Dersim halkı nasıl bir belediye istiyor: Mikrofonumuzu sokağa uzattık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Mart’a doğru giderken Dersim’de de seçim atmosferi tüm kenti sarmış durumda. Adaylar vaatleriyle alanlarda boy göstermeye başladı. Seçimin propaganda araçları bayraklar, afişler, anons araçları, seçim müzikleri ile şimdiden kentin tüm sokaklarında yerlerini almış durumda.

Seçimlerde kentte 3 bağımsız dışında neredeyse tüm partilerden belediye başkan adayı bulunuyor.

DEM Parti, Emek Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi ve Türkiye İşçi Partisi ile ittifak halinde seçimlere giriyor. Halk oylaması ile seçilen belediye eş başkan adayları Cevdet Konak ve Birsen Orhan.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Ali Mustafa Çelik, AK Parti’nin adayı Erkan Eroğlu, DEVA Partisi’nin adayı Veysel Güler. Bu 3 partinin dışında; Yeniden Refah Partisi, İYİ Parti, Türkiye Komünist Partisi, Zafer Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Yeni Türkiye Partisi, HÜR Dava Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Millet Partisi, Adalet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi de Dersim’den belediye başkan adayı çıkardı.

CHP’nin eski milletvekili Hüseyin Aygün, Youtuber Aydın Polat ve Taner Yıldız da bağımsız belediye başkan adayları olarak seçim yarışında yer alıyor.

Adayların çalışmaları devam ededursun biz de halkın gözünden seçimleri konuştuk. Hayat pahalılığından sokak canlılarının durumu, göçten işsizliğe kadar pek çok sorunu sıralayan vatandaşın gündemi seçimden çok daha farklı. “5 yılda bir kapımızı çalmayın” diyerek belediye başkan adaylarına çağrıda bulunan vatandaşlar, koltuk için gelen değil hizmet veren bir yerel yönetim anlayışı vurgusunu yapıyor.

“KOLTUK İÇİN GELİYORLARSA, GELMESİNLER”

Oyunu DEM Parti’den yana kullanacağını söyleyen Aysel Demir, “Biz hizmet gelsin istiyoruz. İnsanların derdini dinlesinler. Koltuk için geliyorsa bence hiç kimse gelmesin. İstemiyoruz. Sokaklarımızda bir sürü belediyeye ait sorun var. Sokak köpeklerimiz açtır, sahipsiz bırakıyorlar. 5 yılda bir kapımızı çalmayın, ayıptır. Ben kimliğimi, duruşumu satmam. İnsan onurunu satar mı? Çocuklarımız güzel yaşasın istiyoruz. Gençlerimiz işsizlik yüzünden kaçıp gitti. Sokakta genç bulabiliyor musunuz?” diyor.

Bakkal işleten Metin Demirtaş da mevcut yönetimdeki Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy’de seçime girmesini de adayları da eleştirerek, “Daha hiçbir aday bizim kapımızı çalmamış. Sadece muhtarları gördük. En başta sözleri veriyorlar vaatleri sıralıyorlar. Tunceli’de bir tane otopark yok. İnsanlar yoksulluk yaşıyor, alım gücü düştü” diyor.

Üretimin içinde olan bir kadın Saniye İldeniz de. “Sokaklar temiz olsun, kadınlar ürünlerini satmaları için uygun pazar alanları yaratılsın, göç sorunu çözülsün” diyen İldeniz, özellikle sokakların kültürel dokuya uygun şekillenmesini istiyor.

İsmini vermek istemeyen bir kadın da, Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu’na yüklenenleri eleştiriyor, “Kayyım geldi tıraşladı gitti. Adamı kötülemeyin. Zaten bir şey yoktu” diyor ardından da, “Gelen hizmet için gelsin, inşallah hayırlı biri gelir. Halk için hayırlı olur” diye temennide bulunuyor.

“İTTİFAKLARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”

Esnaf Ali Yıldız da belediyenin eksikliklerini ve beklentilerini sıralıyor: “Bir defa koltuğa oturdu mu daha artık dünyadan haberi olmaz. Halk susuz mu, halk çöpün içinde mi kalmış. Bunu kimse sormaz. Bunlar koltuk peşindeler.”

Coğrafyanın, işsizlik, barınma, inanç ve kültürel olarak birçok sıkıntısı olduğunu söyleyen Ali Avcıoğlu da, “Hükümetin ve AKP’nin buraya bir faydasının olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Biz de Dersim’de kendi inançlarımız, kültürümüzü korumak zorundayız. Ve biz bunun arkasında duracağız. İttifaklara çok önem veriyorum. Çok da iş düşüyor. Beklentilerimiz umutlarımız var. Çünkü biz burada yaşıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

“GENÇLER GİDİYOR, BUNA ÇARE BULUN”

Halı yıkarken karşılaştığımız ve adını vermek istemeyen bir kadın da bir dokun bin ah işit misali işsizlikten, yoksulluğa kadar yaşadıkları sorunları anlatıyor:

“Yoksul halkı görmüyorlar. Daha önceki dönem oyumu CHP’ye verdim. Bana kalsa bu sene hiç oy vermeyeyim. Valla hiç kimse kimseyi düşünmüyor. Madem o kadar seçim yapıyorsunuz, dolaşıyorsunuz. Bir bakın sokaklara, kim fakir yardım edin. Seçim dayandı mı kapıya oy istemekle olmuyor. Dersim’de gelen hiç kimse iş olanağı kurmadı. Gençlerimiz buradan gidiyor, istemeyerek. Rant peşinde koşacağına neden buraya hizmet etmiyorlar. Niye herkes buraya hor gözle bakıyor. Aslında burası çok güzel bir memleket. Sadece değerini bilmiyorlar.”

CHP’ye oy veren Emrah Aydın da Dersim sorunlarına değiniyor:

“Dersim’deki sorunları yakından takip ediyorum. 15 yıldır burada yaşıyorum. Yeni gelen yönetimden başta köpekler konusunu bir çözüme kavuşturmasını bekliyoruz. Park ve bahçelerde temizlik çalışmaları yapılmıyor. Çöpler toplanmıyor.”

“GASP EDİLMİŞ İRADE GERİ ALINMALI”

Esnaflık yapan Cihan Hoşoğlu da, “Ekolojik ve kadın yönetimini esas alan aynı zamanda da yerelin sesine kulak verebilen bir demokratik bir yönetim istiyoruz. Yerelin kendi kendini yönetmesini istiyoruz” diyor.

Daha önceki yönetimin vaatlerinin yerine gelmediğini söyleyen Hoşoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Eksiklikler ile geçen bir beş yıl. Bundan sonraki 5 yılda bir önceki 5 yılın muhasebesini yapılarak eksikliklerin giderilmesini istiyoruz. Şehrin kendi dinamikleriyle ayağa kaldırılması gerekiyor. Kendi ekonomisinin oluşturulması gerekiyor. Şehrin politik bir iradeye ihtiyacı var, elinden gasp edilmiş iradenin alınması gerekiyor.

Dersim halkı nasıl bir belediye istiyor: Mikrofonumuzu sokağa uzattık
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA