Dersim’de anadil açıklaması: Dilimizi çocuklarımıza öğretelim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’ne dair açıklamada konuşan DEM Parti Dersim Belediyesi Eş Başkan adayı Cevdet Konak, yüzyıldır ana dillerin yasaklandığına dikkat çekerek, “Bütün bu baskılara karşı köyümüzde, sokağımızda, kurumlarımızda, bulunduğumuz her yerde ana dilimizi konuşmalıyız. Bu dili çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Bu zulme diz çökmemeliyiz” diye konuştu.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’ne dair Yeraltı Çarşısı’nda basın açıklaması yaptı.

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, DEM Parti Dersim Belediyesi Eş Başkan adayları Birsen Orhan ve Cevdet Konak’ın yanı sıra platform bileşeni kurumların katıldığı açıklamayı DEM Parti Dersim İl Eş Başkanı Özcan Gürtaş okudu.

DEM Parti Dersim İl Eş Başkanı Özcan Gürtaş, Türkiye’de ana dilde eğitimin olmamasının bir çok dilin ve lehçenin yok olmasına yol açtığını belirterek, “21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nde milyonlarca çocuk kendi ana dilini kullanamadığı, ana dilinde eğitim göremediği için başta eğitim süreçleri olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında mağduriyet yaşamayı sürdürmektedir. Farklı ana dilleri üzerindeki sınırlamalara son verilmeli, her bireyin kendi ana dilini öğrenmesi ve eğitim almasının önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.

DEM Parti Dersim Belediyesi Eş Başkan adayı Cevdet Konak da, 100 yıl önce Kürtçe başta olmak üzere bir çok dilin yasaklandığını hatırlatarak, “Dilimiz üzerinde büyük bir baskı var. 1924 yılından bu yana dediler ki ‘dilinizi konuşmayın, konuşursanız yasaklarız.’ Dilimizi sadece köylerde konuşabildik. Son 40 yılıdırda dilimize karşı konuştuğumuz her yerde düşmanlık yaptılar. 80 Darbesi’nden de zindanlarda ‘Türkçe konuşun, uzun konuşun’ baskısı oldu. Bütün bu baskılara karşı köyümüzde, sokağımızda, kurumlarımızda, bulunduğumuz her yerde ana dilimizi konuşmalıyız. Bu dili çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Bu zulme diz çökmemeliyiz” diye konuştu.

Dersim’de anadil açıklaması: Dilimizi çocuklarımıza öğretelim
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA