31 Mart seçimleri yaklaşırken en çok merak edilen yerlerin başında Ağrı geliyor. Her seçimi tartışmalı ve kendine has seçim ilginçlikleri ile gündeme gelen Ağrı’da bu kez seçim yine iktidar partisi adayı ve Kürt siyasal hareketi arasında geçecek gibi.
Bilindiği gibi 2019 seçimlerini herkes o dönem HDP kazanacak derken iktidar partisi adayı çok büyük bir farkla kazanmıştı. Şüphesiz bunun birden çok sebebi vardı fakat neredeyse tüm Ağrılıların hemfikir olduğu şey HDP’nin Ağrı sosyolojisi ile hiçbir alakaları olmayan iki adayı göstermesiydi. Belli ki DEM Parti bu hatadan ders çıkarmış olacak ki bu kez Ağrı’ya hâkim ve Ağrı’yı bilen iki adayla seçime giriyor. Karşılarında da eski baro başkanı Avukat Mehmet Salih Aydın var. O da Ağrılı ve karşılığı olan bir aday.
Peki DEM Parti’nin adayları kim ve hangi projelerle geliyorlar?
Eş başkanlık sistemini Ağrı’da da uygulayan DEM Parti erkek eş başkanlığa yıllardır Ağrı’da esnaflık yapan ve toplumu yakından bilen Mehmet Akkuş’u gösterirken, kadın eş başkan olarak da Hazal Aras’ı, Diyadinlilerin deyimi ile “Xezala Giyadînê”yi aday gösteriyor.
Aras 2014 yılında Diyadin’de belediye başkanı seçildiğinde, kendisine kayyum atanana kadar yaptığı hizmetleri ve halkla olan ilişkisinden dolayı Ağrı için gelmiş geçmiş en çok konuşulan ve beğenilen başkanı olarak anıldı. Bugün de aynı popülariteyi koruyor.
DEM Parti Ağrı eş başkan adaylarının Ağrı için önlerine koydukları hedef ve projeleri Dersim Gazetesi olarak kendilerinden dinledik.
“Tüm toplumu kapsayacak projelerle geliyoruz”
Kadından gençliğe kadar toplumun tüm kesimlerini kapsayacak projelerle geldiklerini belirten Aras, şu sözlerle başlıyor:
“Ağrı’da DEM Parti olarak seçime kadından tutun gençliğe kadar gençlikten tutun yurttaşlarımızın hepsini kapsayacak projelerle geliyoruz. Bildiğiniz gibi çalışmalarımıza start verdik. Başta kurum ziyaretleri ile başladık. Kentin tüm odaları ve sivil toplum kuruluşları ile çeşitli görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde belirli talepler açığa çıktı. Ardından eş zamanlı olarak mahallelerde çeşitli toplantılar aldık. Kadın toplantılarını ayrı aldık, genel toplantıları ayrı aldık. Kadın toplantılarında da ortaya birtakım sorunlar açığa çıktı. Bu eksende projelerimizi hazırladık. Çok ciddi sorunlar silsilesi ile yüz yüze olan bir il Ağrı. Gittiğimiz her toplantıda dile getiriyoruz, biz bir enkaz devralıyoruz ve kendimizi AFAD ekiplerine benzetiyoruz. Yani bizler birer AFAD ekibi olarak Ağrı’ya geliyoruz.
2024’ün Türkiye’sinde, Ağrı’sında hala altyapı problemleri var. Hala yollar çamurlu hala çöpler yığınlar halinde mahallelerde. Hala kadınların ve çocukların nefes alabileceği yaşam alanları, parklar yok. Hatta ilginç gelecek, birçok mahallede su bile yok. Yani Ağrı’nın birçok köyü Ağrı merkezden çok daha iyi durumda. En azından evlerinde su var, en azından yolları asfaltlı. Bu 19,5 yıllık AKP iktidarının halka reva gördüğü hizmet anlayışı. İşte biz tüm bu sorunları bir havuzda biriktirdik. Çocuktan kadına, kadından gençliğe, gençlikten tüm yurttaşlara kadar kim hangi noktada sorun yaşıyorsa o sorunları bir havuzda biriktirerek ona dönük projeler hazırladık.”
“18 mahallenin 18’inde de kadın ve çocuk parkları”
Projeler ve hizmetler konusunda da şu bilgileri ekliyor:
“Ağrı’nın en ciddi sorunu şu aşamada çevre mahallelerde alt yapı yol ve çöp problemi. Bunlara dönük projelerimiz var. Yani diyelim ki yılda 25 kilometre asfalt, 30 kilometre parke taşı döşeme. Çevreden merkeze doğru altyapı sorunlarını giderme. Yine Ağrı’da çok ciddi bir imar revizyonu problemi var. İmar revizyonu noktasında biraz cesur adımlar atma. Ulaşım Ağrı’da işkenceye dönüşmüş durumda. İnsanlar çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. Ulaşımı iyileştirmeye dönük birtakım projelerimiz var. Mesela bir Makine İkmal Müdürlüğü kurma ve Makine İkmal Müdürlüğünün bünyesindeki kademeyi daha da işlevsel duruma getirme.
Gençlik uyuşturucu batağına saplanmış durumda. Ağrı’da en ciddi problemlerden birisidir bu. Biliyorsunuz gençlik toplumun en dinamik kesimi ve üretken kesimi ama maalesef sistemden de kaynaklı uyuşturucu ciddi bir sorun haline gelmiş. Bunlarla ilgili projelerimiz var. İlgili kurumlarla uyumlu bir şekilde çalışarak, uygun projeler üreterek hem uyuşturucu belasından kurtarmak gençliği hem de uyuşturucudan kurtulduktan sonra onları üretime angaje edebilmek. Örneğin bir park ve bahçe ekipmanlarını üretim atölyesini bu beladan kurtarabildiğimiz gençlere yaptırabilmek, üretime dahil edebilmek, yaşama dahil edebilmek gibi projelerimiz var. Ya da bir gençlik kültür merkezimiz yok. Kürt dili ve kültürü yok olma ile yüz yüze. Kürtçe dil kurslarından tutun sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerin hem öğretileceği hem de yönetileceği bir kültür merkezi projemiz var.
Çocukların ve kadınların nefes alabileceği 18 mahallenin 18’inde de parkların yapımına hızla başlanması, kadınları üretime dahil etmek için üretim atölyeleri, onların birbirleri arasındaki sosyaliteyi artırmak için onların bir aradalığına imkân sağlayacak birtakım adımlar alanlar yaratmak mahallelerde. Diyelim ki üretim atölyesi yapılacaksa iki mahallenin bileşimindeki bir lokasyonda üretim atölyesi kurmak. Çok zeki ve çok yoksul öğrencilerimiz var. Biliyorsunuz dershaneler fahiş fiyatlarda. Bu zeki ve maddi imkândan yoksun öğrencilerimiz için eğitim destek evi projemiz var. Onları ders çalışabilme alanlarına kavuşturmak için etüt projelerimiz var. Bu gibi bir dizi projelerle geliyoruz. Bu projeler uygulanabilir projelerdir.”
“Kadınların resmi bir kurumla ilişkilenmesi artık çok rahat olacak”
Kadınların bu seçimde kendilerini tercih edeceklerine dikkat çeken Aras, buna dair olarak şu ifadeleri kullanıyor:
“Ağrı’da kadınlar neden bize oy verecek? Çünkü belki yüz yılda bir Ağrı’nın da bir kadın eş başkan adayı olacak. Bu noktada kadınlar kendini orada görecek. Biliyorsunuz partimiz DEM’de bir eş başkanlık sistemi var. Eskiden kota uygulaması vardı ama şu anda eş başkanlık sistemi ile kadının rengi her yere yansıyor. Her ilçeye ve her beldeye yansıyor. Bir kadın belediye başkanının olmasının şu avantajı var kadınlara: Kadınlar resmi kurumlarla çok fazla ilişkili olamıyor bildiğiniz gibi. Kadınların resmi bir kurumla ilişkilenmesi artık çok rahat olacak. Hayata geçireceğimiz kadın politikaları müdürlüğü ile kadınların sorunlarının tespitine dönük ciddi çalışmalar yapılacak. Bu sorunların çözümüne dönük çözüm önerileri yine kadınlarla birlikte bir havuzda oluşturulacak. Bir kadın eş başkan kadınların sorunlarını çok daha iyi anlayabilir, çok daha iyi dokunabilir. Bu anlamıyla kadınlar kendini bu noktada görecekler.
Yine kadın çalışmaları ile kadınlar toplumda daha görünür hale gelecekler. Şu ana kadar toplumda görünmeyen, görünmez kılınan kadın görünür hale gelmiş olacak. Belki birçok kadın arkadaş çok ciddi potansiyele sahip ama toplumsal ve siyasal yaşamda izole olmalarından kaynaklı bu potansiyellerini açığa çıkarma noktasında ciddi problemler yaşıyorlar. En azından o potansiyeli açığa çıkarma noktasında biz onlara bir alan sunmuş olacağız. Dolayısıyla kadınlar bizi tercih edecek bu seçimde.”
“Hayallerimiz yarım kaldı”
2014 seçimlerinden sonra yarım bırakılan hikayemizi tamamlamak için geliyoruz diyen Aras; “Yarım kalan hikâyeyi tamamlamaya geliyoruz, bizim seçim sloganımıza dönüştü. Çünkü sizler de biliyorsunuz 2014 seçimlerinde halkın iradesiyle seçildiğimiz halde kısa bir süre sonra neredeyse tüm belediyelerimize kayyum atandı. Halkımızın iradesi gasp edildi. Dolayısıyla belki de tarihte ilk defa halkla bu kadar bütünleşen, halkçı, katılımcı ve şeffaf belediyecilik anlayışı kayyum politikaları ile yarım kaldı. İşte biz o yarım bırakılan, bıraktırılan sürecin devamı olarak geliyoruz. Hayallerimiz yarım kaldı planlarımız, projelerimiz yarım kaldı. Biz 31 Mart itibariyle yarım kalan hikâyenin devamı olarak onu tamamlamak üzere geliyoruz” şeklinde sözlerini tamamlıyor.
“Ağrı gençler için nefes alınamayan bir yer haline geldi”
Ülkenin en genç ve yoksul nüfusu olan Ağrı’da, gençleri iş ve aş sahibi yapacak sosyal projelerinin olduğunu söyleyen diğer eş başkan Mehmet Akkuş, yurtdışına göçlerin de önünü kesmek istediklerini de belirterek, şöyle konuşuyor:
“Ağrı ülkede en çok genç nüfusa sahip olan ilimiz. Aynı zamanda en yoksul kentimizdir. Ağrı’dan yurtdışına göçlerin olması iktidarın Ağrı’ya vurduğu darbelerden birisidir. 22 yıllık iktidar Ağrı’da 40 bin gencin Kanada’ya, Amerika’ya gitmesini sağlayan bir iktidardır. Bu gençlerin burada kalması noktasında elbette biz belediyeyi aldığımızda burada kalmaları için ön ayak olacağız. Bizim projelerimiz içinde Ağrı’da kooperatifleşme var. Bunun üzerinden bir istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Belediye bünyesinde oluşacak atölyelerde bu gençleri çalıştırıp bir aş bir iş sahibi yapıp sosyal hayatına destek olmayı düşünüyoruz. Gençlerin sosyal hayatları ile ilgili ciddi projelerimiz var. Ağrı gençler için nefes alamayan bir kent haline gelmiş. 22 yıllık AKP hükümeti kentin sistemini çökertti, kent koca bir köye dönüştü. 2024 yılında gençlerin Ağrı’da sosyal hayat anlamında yaşayabileceği hiçbir şeyi bırakmadılar. Bunlarla ilgili ciddi projelerimiz var. İstihdam ile ilgili projelerimiz var. Şehir dışında olan iş insanlarımızla ciddi görüşmelerimiz var. Hayırlısıyla eğer göreve başlarsak bu iş insanlarımızla birlikte ciddi bir iş istihdamı sağlamayı düşünüyoruz.”
“Ulaşımı daha sağlıklı ve ucuz hale getirmek istiyoruz”
Ulaşım konusunda da ciddi projelerinin olduğunu dile getiren Akkuş, ulaşım ücretlerini en alt sınırlarda tutmayı hedeflediklerini de söylüyor:
“Aslında Ağrı’da ulaşım ciddi bir sorun. Şu an bir enkaza dönüşmüş bir ulaşım var. Bizim bununla ilgili projelerimiz var, alternatif yollar var. Ücret anlamında da ciddi yoksulluk yaşayan bir kent. Bunun için en alt sınırlarda olmasını düşünüyoruz.”
DEM Parti’in Ağrı’daki hizmet ve proje vaatleri neler?
Vaat edilen hizmet ve projeleri kısaca özetleyecek olursak şöyle sıralayabiliriz:
- Makine ve İkmal Müdürlüğünün Kurulması
- Ulaşım Hizmetleri Kapsamında, Akıllı Durak, Biletmatik ve Belediye Yanımda Projesi
- Üniversite Ekspres Hattı, Fatih Mahallesi Hattı ve Küme Evleri ile Üniversite Hattı
- Perşembe Günü Tüm Hatlarda Kadınlara Ücretsiz Ulaşım
- Kent Meydanı Projesi
- “Agirî.Net” Projesi
- “Yeşil Bir Kent Ağrı” Çalışması
- Modern Hayvan Evi
- Hayvan Borsasının Modernizasyonu
- Taziye Evleri
- Mücavir Alan İçindeki Camilerin Şadırvan, WC ve Lavabolarının Tadilatı ve Halılarının Yıkanması
- Mevcut Sebze Hali Revize Projesi
- Küme Evleri Köprü Projesi
- Yıl Mahallesi Köprü Projesi
- Semt Pazarlarını Kurma
- Ehmedê Xanî Gençlik Kültür Kompleksi
- Eğitim Destek Evi
- Cumhuriyet Caddesi- Eski Van Caddesi Üst Geçit
- Köprü Işıklandırma
- Sanayi Sitesi Yapımı
- Kent Merkezinde Katlı Otopark
- Trafikte Tek Yön Uygulaması
- Dörtyol Kavşağı Alt Geçit
- Kadın Politikaları Müdürlüğü
- Bir Test Bir Dünya
- Atölye ve Kreşler
Haberimizi Dersim Gazetesi’nin Youtube kanalından da izleyebilirsiniz