Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin yaptığı oylamada, Türk yetkililere İmamoğlu’nun “derhal serbest bırakılması” çağrısında bulundu. Strazburg’da düzenlenen genel kurulda, karar tasarısı 90 oyla kabul edilirken, 8 parlamenter ret oyu kullandı, 2 kişi ise çekimser kaldı.
AKPM’nin Türkiye’yi izleme süreci kapsamında görev yapan raportörleri Stefan Schennach (Avusturya, SOC) ve Lord David Blencathra (Birleşik Krallık, ECPA) tarafından sunulan önerilere dayanarak hazırlanan karar tasarısında, İmamoğlu’nun tutukluluğunun “siyasi saiklerle gerçekleştiği izlenimi verdiği” belirtildi.
“Muhalefeti sindirme girişimi”
Karar metninde, İmamoğlu’nun tutuklanmasının yanı sıra hakkında yürütülen soruşturma ve üniversite diplomasının iptaliyle cumhurbaşkanlığına aday olmasının da engellenmeye çalışıldığı ifade edildi. Meclis üyeleri, bu adımların “muhalefeti bastırma, siyasi özgürlükleri sınırlama ve çoğulculuğu zayıflatma girişimi” olduğunu dile getirdi.
AK Parti ve MHP’li üyeler, karar tasarısında değişiklik yapılması için 12 önerge sundu ancak bu önergeler komisyon tarafından reddedildi. AK Parti milletvekilleri Seda Gören Bölük ve Meryem Göka, genel kurulda yaptıkları konuşmalarda karara tepki gösterdi.
“İfade özgürlüğü ve barışçıl gösteriler anayasal bir haktır”
Kararda ayrıca, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye genelinde başlayan protestolarda yaşanan “orantısız polis müdahaleleri, gözaltılar ve kötü muamele” kınandı. Barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle güvence altına alındığı hatırlatıldı.
AKPM, Türk yetkililere şu çağrılarda bulundu:
-
Protestolara katılanlara yönelik orantısız güç kullanımına son verilmesi,
-
Asılsız suçlamalarla gözaltına alınan göstericilerin serbest bırakılması,
-
Gazetecilere yönelik baskılara son verilmesi ve haber alma özgürlüğünün korunması,
-
Tüm gözaltı süreçlerinde adil yargılanma koşullarının sağlanması.
Kavala, Demirtaş ve Yüksekdağ kararları da hatırlatıldı
AKPM ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararlarının da derhal uygulanması gerektiğini vurguladı. Türkiye’ye yargı bağımsızlığını güvence altına alacak kapsamlı bir adalet reformu yapılması yönünde çağrı yapıldı.