Deşt Belgeseli galası: 1979’da yaşanan toprak işgali film oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1979 yılında Dersim’in Geyiksuyu (Deşt) bölgesinde gerçekleştirilen kitlesel toprak işgali ve kamulaştırma eylemini konu alan “TOHUM – Deşt Toprak İşgali” isimli belgesel gala gösterimi yaptı.

1979 yılının 31 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında Dersim’in Geyiksuyu (Deşt) bölgesinde halkın kitlesel katılımıyla toprak işgali ve kamulaştırma eylemi gerçekleştirilmişti.

Gazete Perperik’in haberine göre, Binlerce kişinin katıldığı kamulaştırma eylemi, devletin el koyduğu toprakların halka dağıtılmasını amaçlıyordu. Deşt’te bulunan binlerce metrekarelik düz ova kamulaştırılarak halka dağıtılmıştı. 12 Eylül geldiğinde ise tank ve panzerlerle tarlaya giren asker, arpa ekilen tarlayı yok etmişti.

99 kişinin yargılandığı Deşt davasında, kamulaştırma eylemine katılanlara TKP/ML üyeliği suçlaması, görevli memura mukavemet suçlaması ve gasp suçlaması yöneltilmişti. Deşt Toprak İşgali sürecinde yaşananlar Dersim’in sözlü ve kültürel hafızasında önemli bir yer tutuyor. Bu bakımdan söz konusu belgesel o dönem yaşanan süreç açısından günümüze önemli veriler aktarıyor.

Deşt Belgeseli galası: 1979’da yaşanan toprak işgali film oldu
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA