1. Haberler
  2. Dersim
  3. Mehmet Çetin-Emirali Yağan Dersim Kültür ve Sanat Buluşması sürüyor

Mehmet Çetin-Emirali Yağan Dersim Kültür ve Sanat Buluşması sürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mehmet Çetin-Emirali Yağan Dersim Kültür ve Sanat Buluşması başladı. Etkinliğin ilk gününde Mehmet Çetin-Emirali Yağan, ekolojik üretim, anadilin önemi ve tutsak şair Cengiz Sinan Çelik konularına ilişkin konuşmalar gerçekleşti.

“MEHMET ÇETİN, GERÇEK BİR KOMÜNİSTTİ”

Mehmet Çetin’in yol arayan ve yol bulamadığı zaman da bir yol açmanın zaruri olduğuna inanan gerçek bir komünist olduğunu söyleyen Burhan Özkan, “Düzenin hiçbir unsuruyla uzlaşmayı tercih etmedi ve çok güçlü bir şeyin tetikçisi oldu. Tetikçisi olduğu şey sanat hareketinin kendisidir” dedi.

Dersim son yüz yılda siyaset, düşünce ve sanat dünyasında çok önemli değerler ürettiğini belirten Namık Kuyumcu, “Dersim büyülü bir toprak ama bu durumu abartılı bir geleneksellikten de kurtararak söylemek gerekiyor” diye belirtti.

3’üncü Mehmet Çetin-Emirali Yağan Dersim Kültür ve Sanat Buluşması etkinliğinin ikinci gününde ‘100. Yılında Cumhuriyet Tarihine Dersim’den Bakış’ konulu panel düzenlendi.

“DİLİMİZE, KÜLTÜRÜMÜZE VE İNANCIMIZA SAYGI GÖSTERMİYORLAR”

Cumhuriyet döneminde kendilerine adaletli davranılmadığını söyleyen yazar Hüseyin Ayrılmaz, “Bütün Kürdistan coğrafyasında yaptığı katliam ve asimilasyon politikasından imtina etmedi ve bugünde aynı çizgide devam ediyorlar. Dilimize, kültürümüze ve inancımıza saygı göstermiyorlar” diye belirtti.

“1937-1938 YILI DERSİM TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASIDIR”

Dersim tarihinde 1937-1938 yılının dönüm noktası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Bilmez, “Bana yüzyıllık Dersim tarihini yaz deseniz 30-40 yılı 1937-1938’e ayırırım. Dersim cumhuriyetin bir parçası değildi ve parçası yapılmak istendiğinde de asimilasyon üzerinden değil de kesilip atılması gereken bir çıban olarak bakıldı” dedi.

“DERSİMLİLERDEN ÖZÜR DİLENMELİDİR”

Dersim Katliamı’nın Dersim’e bir kimlik biçme amacıyla yapıldığını belirten eski İHD Elazığ Şube Başkanı Cafer Demir ise şunları söyledi:

“Cumhuriyet kurulduktan sonra cumhuriyeti kuran kadro devletin tapusunu cebe indirmiştir. Kürtler hak talebinde bulunduğunda dönemin başbakanı İsmet İnönü, bu ülkede sadece Türk ulusu haklar talep etme hakkına sahiptir, başka hiç kimsenin böyle bir hakkı yoktur demişti. Türkiye devleti soykırım yaparak uluslararası ceza mahkemesinde yargılanması gerekiyor. Dersimlilerden, resmi olarak özür dilenmelidir.”

ÇOCUKLARLARLA KIRMANCKİ ETKİNLİĞİ

3’üncü Dersim Mehmet Çetin-Emirali Yağan Kültür Sanat Buluşması’nın ikinci gününde ‘Çocuklarla Kırmanckî’ etkinliği yapıldı.

Müzisyen Zeynep Kılınç’ın çocuklarla beraber çalışarak hazırladığı etkinlikte, çocuklar Mehmet Çetin ve Emirali Yağan’ın şiirlerini okudular, kılamlarını söylediler.

Mehmet Çetin ile Emirali Yağan’ın yaptığı çalışmaların önemine değinen Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Dersim kültürünü yaşatma adına yaptıkları çalışmalar hepimize çok değerli şeyler öğretti” diye konuştu.

Mehmet Çetin-Emirali Yağan Dersim Kültür ve Sanat Buluşması sürüyor
Yorum Yap
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin