Roza Şae / Kara Gün: Anmaya çağrımızdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Tunceli Tenkil Harekatı” adıyla bilinen Dersim halkına yönelik soykırım imha kararı 4 Mayıs 1937’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alınmıştır.

Aynı gün Dersim toprakları bombalanarak; yüzlerce, kadın, erkek, yaşlı, genç çoluk çocuk demeden halktan binlerce insan öldürülmüştür.

Askeri operasyon yaklaşık iki yıl sürmüş ve bu operasyonlarda on binlerce Dersimli katledilmiş, bir o kadarı da bilinmedik yerlere sürgün edilmiş, aileler parçalanarak, tek tek köylere, ilçe ve vilayetlere dağıtılmıştır. Zorla sürgün edilmişlerdir.

Dersim 38 katliamı ile koca bir nesil anasız-babasız bırakıldı. Çok sayıda Dersimli yakın akrabasını tanıma olanağından mahrum edildi. Çoğumuz dede, nene, hala, kardeş, amca, dayı, duygusundan yoksun büyüdük.

Bir insanın annesiz, babasız, yakın akrabasız yaşamasının ne demek olduğunu belki de Dersimliler kadar kimse bilemez.

Bu duyguyu ancak benzeri soykırımlara uğramış topluluklar bilir ve anlar.

Bu yaraların bir nebze iyileştirilmesi ve toplumsal barışın sağlanması için 4 Mayıs’ın (Roza Şae / Kara Gün) Dersim 38 Tertelesi’nin anma günü olarak kabulü gerekmektedir.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) ve Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Dersim’de katledilen on binlerce masum insanı anmak ve başka 4 Mayısların yaşanmaması için 4 Mayıs 2023 (Saat: 19.37/38 ) Kadıköy Rıhtım’da Buluşuyoruz.

Anmaya (Roza Şae / Kara Gün) tüm Dersimlileri ve Dersim dostlarını bekliyoruz.

Not: Anmaya gelecek dostların kara gün vesilesiyle siyah giyinmelerini, anmaya gelemeyen dostlarımızın da aynı saatte evlerinde mum yakmalarını diliyoruz.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF)
Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF)
Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM)

Roza Şae / Kara Gün: Anmaya çağrımızdır
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA