DEM Partili Kordu, Derviş Cemal Ocağı’nın yakınında süren madencilik faaliyetini TBMM’ye taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu; Hozat’a bağlı Derviş Cemal Köyü’nde yapılan maden ocağını TBMM gündemine taşıdı. Dersim’de, kutsal mekanlara, geçmişte olduğu gibi günümüzde de doğrudan veya dolaylı yöntemlerle saldırılar devam ettiğini söyleyen Kordu; “Bu yöntemlerden birisi de Alevi halkının kutsal saydığı mekanların baraj ve maden işletmeciliği adı altında yapılmasıdır. Bu saldırıların temelinde yatan anlayış: Şark Islahat Planı’ndan bugüne taşınan anlayışın kurumsallaşması ve süreklileşmesidir” dedi.

Dersim’de maden işletmeciliği adı altında kutsal mekanlara yapılan saldırıların bir örneği de Hozat İlçesi’ne bağlı Derviş Cemal Köyü’nde Alevilerin kutsal mekanlarından Derviş Cemal Türbesi yakınlarında yaşandığını belirten ifadelerine şu sözlerle devam etti:

 Maden ocağının yapılacağı yerin Derviş Cemal Türbesi’ne yakın olmasının yanında söz konusu alanın mera vasfı taşıyan arazi, yoğun bir şekilde hayvancılık ve tarım yapılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu faaliyet ile köylülerin inanç alanı ile birlikte tarımsal üretim ve hayvancılık yaptıkları geçim alanları da tahrip edilmekte ve insansızlaştırmak istenmektedir.

Nama Grup Metal A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan mermer ocağı işletmesi başta köylüler ve çevreciler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin tepkisini haklı kılmaktadır. Enerji projeleri ve yatırım amaçlı bu tür projelerin, hayata geçirildiği bölgede ekolojik denge ve doğa üzerinde geri dönüşü olmayan ağır bir tahribat yarattığı gibi bölge halkının inancı gereği kutsal saydığı ziyaret ve ocakların da yok olmasına neden olmakta ve geçim kaynaklarının dayandığı alanlar yok edilince köylüler göç etmek zorunda kalmaktadırlar.

Erzincan’ın İliç İlçesi’ndeki Çöpler Altın Madeni için “Çevresel Etki Değerlendirmesi” (ÇED) olumlu raporu veren şirketin yönetim kurulunda bulunan Ahmet Oğuz Öztürk’ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer alması örneğinde olduğu ÇED raporlar çoğu zaman doğayı, halkın inanç ve değerleri yerine sermayeyi koruyan bir yerden değerlendirilmektedir. Derviş Cemal Köyü’ndeki maden ocağının ÇED raporunda yer alan bilirkişilerin güvenirliği ile ilgili de ciddi iddialar söz konudur.

Kordu; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na şu soruları iletti:

Bu bağlamda;

  1. Nama Grup Metal A.Ş. tarafından Derviş Cemal Köyü’nde işletilen maden ocağının ÇED raporu için belirlenen bilirkişilerin ÇED raporuna olumlu rapor verecek şekilde belirlendiği iddiası doğru mudur?   Söz konusu bilirkişi üyeleri hangi ölçütlere göre belirlenmiştir?

  2. Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü civarında yapımı planlanan taş ocağı projesinin ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ne kadardır?

  3. Söz konusu taş ocağı projesi, Derviş Cemal Türbesi’ni de kapsayan ziyaretgah bölgesini de tehdit etmektedir. Dersim halkı ve Alevilerin kutsal saydığı Derviş Cemal Türbesi’nin zarar görme riskine karşı projenin sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir?

  4. Söz konusu proje ile Derviş Cemal köylülerin geçim kaynağı olan meranın tahrip edileceği, kullanım alanlarının daraltılacağı ve bunun sonucunda köylülerin göç etmek zorunda kalma riskine rağmen projenin ısrarlı bir şekilde sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir?

DEM Partili Kordu, Derviş Cemal Ocağı’nın yakınında süren madencilik faaliyetini TBMM’ye taşıdı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA