İliç’te reddi hakim talebi: Haziran ayında 20 ton siyanür sızıntısı yaşanmıştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haziran ayında 20 ton siyanürlü solüsyonun sızıntısı sonrası geçici olarak kapatılan ancak daha sonra tekrar açılan Erzincan’ın İliç’teki altın madeni için verilen ÇED Olumlu Raporu’nun iptali istendi ve reddi hakim talebinde bulunuldu.

Munzur Dağları’nın arka sırtında bulunan Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyünde faaliyette olan Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninin siyanür borularından birisinin 21 Haziran’da patlaması sonucu yaklaşık 20 ton siyanürlü solüsyon Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edildi. Tepkiler üzerine geçici olarak faaliyeti durdurulan altın madeni sadece birkaç ay kapalı kaldı ancak ardından tekrar faaliyete başladı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Fırat Nehri’ne siyanür karıştıran Altın Madeninin kapasite artışı için verilen olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için yargıya başvurdu.

TMMOB ÇED OLUMLU KARARININ İPTALİNİ İSTEDİ

TMMOB’un, Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesine ilişkin olarak verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtığı davanın duruşması Erzincan’da görüldü. Davaya Tunceli Barosu avukatı Barış Yıldırım, Elif Özer ve Gökhan Halis’te katıldı. Gerekli savunmaların yapılmasının ardından davada, davacı taraf reddi hakim talebinde bulundu ve yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi. Mahkemenin ise kararını yakın bir zamanda açıklaması beklendiği belirtildi.
ÇED Olumlu Kararı’nın iptal davası görülürken aktivistler madenin sahibi Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in merkez binaları önünde protesto gerçekleştirdi. Birçok aktivist de Erzincan’daki duruşmaya destek verdi.

Duruşmaya ilişkin açıklamaya yapan TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, açtıkları davada kapasite artışı ile ilgili ÇED Olumlu Kararı’nın iptalini istediklerini söyledi. İptalini istedikleri ÇED Olumlu Kararı’nın hem ulusal hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu da dikkat çeken Gül, siyanürle altın aramanın çevreye geri dönülmez tahribatlar yarattığı uyarısında bulunarak Erzincan İliç Altın Madeninin kapatılmasını istedi.

‘TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLLARA NEDEN OLACAK’

Proje alanı ve genişleme sahasının, Türkiye’nin en geniş havzasına sahip Fırat Nehri’nin hemen yanı başında olduğunu hatırlatan Gül, ÇED raporunun iptal edilmemesi durumunda doğacak riskleri şöyle sıraladı:

“Nehir Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep illerimizden geçmektedir. Ülkemizin en büyük barajları da Fırat Nehri üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca saha, Munzur Dağları ekosisteminin ve ülkemizdeki önemli biyoçeşitlilik koruma alanının bir parçasıdır. Saha aynı zamanda büyük depremler üreten fayların da yakınında bulunmaktadır. Bu tablo, karşı karşıya olduğumuz tehdidin sınırlarının anlaşılması açısından yeterince açıklayıcıdır. Orman alanlarının, ekolojik ve biyolojik değerlerin, flora ve fauna bileşenlerinin, tarım ve mera alanlarının, su kaynakları ve havzalarının, kültürel ve tarihi mirasın, yerleşme alanlarının tahribine yol açan siyanürlü maden işletmeciliğine ilişkin proje, çevre ve insan sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açmaktadır. Ortaya çıkan somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, bilimsel ve hukuksal açıdan birçok sorun barındıran ÇED Olumlu kararının ve telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan kapasite artırımı işleminin acilen iptal edilmesi, durdurulması ve işletmenin kapatılması hayati öneme sahiptir”

İliç’te reddi hakim talebi: Haziran ayında 20 ton siyanür sızıntısı yaşanmıştı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA