Dersim İnşa Kongresi ilan edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’da yaşayan bir grup Dersimli aydının 15 yıl önce Almanya’da kurdukları Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, gerçekleştirdiği 5. Kongresin de ismini ‘Dersim İnşa Kongresi‘ olarak değiştirdi.

Almanyanın Frankfurt kenti yakınlarındaki Oberursel kasabasında Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi salonlarında gerçekleşen kongreye başta Almanya olmak üzere, Belçika, Fransa, İsviçre ve Avusturya’dan 100’e yakın delege katıldı. Saygı duruşu eşliğinde gulbang ve çerağ uyandırılması ile başlanılan ’Dersim İnşa Kongresi’ ne, delegelerin yanı sıra HDP Eşbaşkan yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü ile Federal Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut katılarak birer konuşma yaptılar.

Dersimli kurumlar, Alevi Federasyon, AKM başkanlarının hazır bulunduğu ve tanınmış çok sayıda Dersimli siyasetçi, sanatçı, akademisyen, hukukçu, tarihçi-yazar, dilbilimci, gazeteci, aydın, inanç insanı, aktivist ve iş insanının katıldığı genel kurulda ’Dersim İnşa Kongresi’ ilan edildi. Kongre ayrıca 17 kişilik genişletilmiş yönetim ile birlikte 21 kişiden oluşan bir de ‘kurucu meclis’ kuruluşuna gitti.

“Her şeyden öönce biz kongreyiz, parti değiliz, Kızılbaş Aleviyiz, Kürdüz. Biz Dersimlilerin aidiyet kimliği budur ama Dersim eksenli güncel-aktüel siyasal ve toplumsal gelişmelre de sessiz, ilgisiz kalamayız” denilerek yapılan tartışmalar sonrası, raporların okunması, üzerinde tartışılması sonunda ise ‘Dersim‘i Yeniden İnşa Cemiyeti yönetimi aklandı.

Kongreye katılan kurum temslcileri, siyasetçi, akademisyen, tarihçi, sanatçı, hukukçu ve iş insanlarının mesajları, değerlendirmelerinden sonra ise ‘oy birliği ile‘ genel kurul adını değiştirerek ‘Dersim İnşa Kongresi‘ ilanı kararı aldı ve bunu kamuoyuna deklare etti.

Kongreye katılan kurumlardan Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği, Vartolular, Avrupa Koçgiri Dernekleri Federasyonu, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA, Hochtaunus AKM ve Avrupa Karakoçan İnsiyatifi gibi kurumların temsilcileri de batısı, doğusu, güneyi ve kuzeyi ile Dersim İnşa Kongresi ile birlikte ‘Büyük Dersim’in olgusunun heyecan verdiğini, Mameki yerine adı geçen Dersim coğrafyasının esas alınmasını anlamlı ve değerli bulduklarını belirttiler.

100’e yakın delegenin katıldığı kongreye, Bremen Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doktor Çetin Gürer’in yanı sıra Hukukçular, Nihat Kaygalak ve Nihat Çelik, Yazar ve siyasetçi Demir Çelik, Aziz Tunç, Sanatçı Ferhat Tunç, Ozan Cömert, Mikail Arslan, Cemil Koçgiri, Ozan Serdar, Ozan Cömert, Ali Baran, Ozan Emekçi, yazar Songül Çelik-Ana, Erdoğan Yalgın ve Lerzan Jandil gibi isimler de katılarak birer konuşma yaptılar.

Kongre de yapılan konuşmaların özün de, ‘İnşa edilmek istenilenin, dünden günümüze toplumsal hafızadan silinmeye çalışılan ve önemli oranda da başarılı olduğu ’”Tunç Eli” yada “Mameki” denilen yerleşkenin aslında unutturulmak istenen Dersim Eyaleti sınırları içinde yer aldığı vurgulandı.

Hülya Yer ile Ali Çatakçın’ın Eşbaşkanlığa seçildiği Dersim İnşa Kongresi, gerek uluslararası arenada komisyonları ve danışma meclisi eşliğinde gerekse Dersim’e yönelik (kimlik, dil, inanç, ekoloji, kültür-tarih vb) bir dizi aktivitelerin yanı sıra Avrupa Parlementosu (AP), Federal Parlemento’larda ise konferanslar gerçekleştirmeye devam edeceğini, diplomasi, hukuk vd ilişkilerini dahada güçlendirerek Dersim gündemini hak ettiği ileri boyutlara taşıyıp önemli sonuçları olacak çalışmaları yapacağını oy birliği ile kararlaştırdı.

Frankfurt / Almanya

Dersim İnşa Kongresi ilan edildi
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA