Dersim Kültür Festivali 2-3 Haziran’da 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenecek olan festivalin organizasyonu ilk kez üç federasyonun ortaklaşmasıyla gerçekleştiriliyor. 

Şimdiye kadar iki ayrı organizasyon şeklinde gerçekleştirilen Dersim Festivali, Avrupa’daki Dersimlilerin yoğun talebi ve eleştirileri üzerine her kesin katıldığı tek festivale dönüştürüldü.  

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDK) ve Avrupa Dersim Birlikleri Federasyonu’nun (ADEF) bu yıl ilk kez birlikte gerçekleştireceği festivalin ana teması, “Meşa me ya heq û heqîqetê dewam dike”, “Doğa, kimlik, inanç ve kültür soykırımına hayır”, “Çeme Munzurî Dêrsimo xoser de bê bendu phêl bido” olarak belirlendi.

“Soykırım kıskacında Dersim” paneliyle başlayacak festivalde “Tertele tanıklarının anlatımları” konulu bir görsel gösterim yapacak. Akşam saat 20’de Birlik Cem’i yapılacak.

Festivalin 2 gününde ise; Dengê Xwezayê, Grup Munzur, Gülseren Kılıç, Umut Altınçağ, Hasan Sağlam, Yekşa, Kadri Karagöz, Hasan Ali ve Grup Simurg sahne alacak.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, DTK Eş başkanı Hatip Dicle, Ovacık Belediye Başkanı M. Fatih Maçoğlu, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, FDG Başkanı Metin Bozdağ, ADEF Başkanı Muharrem Erdoğan, FEDA Eş Başkanı Bedrana Yıldırım, DEDEF Başkanı Ahmet Balkış, Munzur Özgür Aksın Meclisi’nden Barış Yıldırım, HDK-A temsilcisi Demir Çelik, Sol Parti milletvekili Andrej Hunko ve AGADEKA Avrupa Mağdur Halklar Platformu Sözcüsü Dimitrios Konstantinidis de festivale konuşmacı olarak katılacak.

Birlik ve beraberlik

Festival tertip komitesinden Ayten Sünger, ANF’ye yaptığı açıklamada, Dersimli kurumlar olarak bu yıl bir ilke imza attıklarına dikkat çekerek “birlikte sesimizi daha gür haykıracağız ve Dersimi tüm kamuoyuna birlik ve beraberlik içinde çok güçlü bir şekilde tanıtacağız” dedi.

Sünger “Diasporada yaşayan Dersimlilere yıl da bir kez de olsun Dersimi yaşatmak, Dersimin dilini, kültürünü anlatmak, halaylarımızı birlikte çekmek, türkülerimizi birlikte söyleyip yaşatmak istiyoruz. Biliyoruz ki türkülerimiz de hep direnişimiz ve tarihimiz vardır. Eğer biz bugünlere kadar geldiysek türkülerimizdeki tarihi anlatan direnişimizin büyük katkısı olmuştur. Bu yüzden birlik ve beraberlik içinde Dersim’e sahip çıkacağız. Dersim kültürünü asla unutturmayacağız, bu anlamda çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor ve yoğun bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Dersimlilerin festivale güçlü bir şekilde sahip çıkacağına inandığını belirten Sünger, “Çünkü biz Dersim’i ve Munzur’u sahiplenirsek özgürlükleri sahiplenmiş oluruz, biz Dersim’in İtikatını sahiplenirsek Sur’un, Cizre’nin, Nusaybin’in yani nerde zulüm olursa olsun, oradaki insanların itikatını sahiplenmiş oluruz” şeklinde konuştu.

Dersim Kültür Festivali 2-3 Haziran’da 
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA