Dersimli arıcılar, itirafçı ifadeleriyle tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği, 10 ay önce bir itirafçının ifadesi nedeniyle tutuklanan üyeleri Erdal Duman’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği, 10 ay önce bir itirafçının ifadesi nedeniyle tutuklanan üyeleri Erdal Duman’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Açıklamayı Birlik Başkanı Kazım Doğan okudu. Duman’ın tutuklanma sürecine değinen Doğan, “Erdal arkadaşımız 2019 yaz aylarında hakkında verilen bir ifade sebebiyle iki gün gözaltına alınmış, ifadesi alındıktan sonra ise hakkında hiçbir adli kontrol konulmadan serbest bırakılmıştı. Gözaltı işlemi sırasında evinde arama yapılmış, cep telefonu ve flaş belleğine el konulmuştu. Yapılan inceleme sonucu ne evinde yapılan aramada ne de el konulan eşyasında hiç bir suç izi ve örgüt bağlantısı tespit edilmemişti” dedi.

Duman’ın serbest bırakılmasının ardından çok sevdiği mesleğini yapmaya devam ettiğini söyleyen Doğan, “Uzun bir süre Arıcılar Birliği’mizin yönetiminde yer almış, Ovacık Kooperatifi’nin arıcı denetleme ekibinde yer almış, Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ilk kurucu üyesi ve ilk yönetim kurulunda yer alarak önemli katkılarda bulunmuştur. İlimizde arıcılığın gelişmesi için İl Tarım Müdürlüğü ve Valilik ile birlikte yaptığımız “Genç Çiftçi Projesi, Organik Arıcılık Projesi, Bitki Envanter Çalışması” gibi çalışmalarda yer almıştır. Temiz ve hakiki bal üretimi için çabalayan, İlimizde arıcılığın gelişmesi için insanları üretime teşvik eden, bilgisi ve tecrübesi ile üreticilere destek veren bir üyemizdir” diye konuştu. Gözaltına alınmasının üzerinden 2 buçuk yıl geçtikten sonra üyelerinin Mart ayında çıkarıldığı ilk mahkemede tutuklandığını hatırlatan Birlik Başkanı Kazım Doğan, “Çıkarıldığı mahkemede kendisine yönelik ifade veren örgüt üyesinin mahkeme huzurunda Erdal’ı tanımadığını, bahsi geçen kendisine ait ifadeyi hatırlamadığını söylemişti. Dolayısıyla ortada suç olabilecek hiçbir delil kalmamışken Erdal arkadaşımız tutuklanmıştı. Etkin pişmanlıktan faydalanmak için yapılmış bir suçlamanın olduğu gün gibi ortadayken, hakkında geçmişte her hangi bir suç kaydı bulunmayan üyemize değil de çıkarı uğruna hareket eden birinin beyanına inanılması karşısında şaşkınlık yaşamaktayız” şeklinde konuştu.

“POTANSİYEL ÖRGÜT DESTEKÇİSİ GİBİ GÖRÜLMEK İSTEMİYORUZ”

Yaptıkları iş nedeniyle potansiyel suçlu gibi görülmek istemediklerini söyleyen Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, “Biz arıcılar ve ilimizdeki diğer hayvansal üretim yapanlar işimiz gereği yaylalarda bulunuyoruz. Sırf bu sebeple potansiyel örgüt destekçisi veya suçlu gibi görülmek istemiyoruz. Mahkemeye kendi rızasıyla gitmiş, evli ve iki çocuk babası, kaçma şüphesi bulunmayan Erdal yaklaşık 10 aydır bu sebeple tutuklu yargılanmaktadır. Bu süreçte adli kontrol şartlarının da uygulanmaması sebebiyle arı kovanlarının bir kısmını kaybetmiş kalanını da bakımsızlık nedeniyle kaybetmekle karşı karşıyadır. İlimiz arıcılık üretiminde önemli bir bölgedir. Erdal da ilimiz için, bizler için önemli bir üretici ve iddia edildiği gibi suçlarla hiçbir bağı bulunmayan, tek bağı çiçekle, ağaçla, kuşla, arılarıyla, sevdiği ailesiyle ve biz dostlarıyladır” ifadelerini kullandı. Doğan, önümüzdeki hafta görülecek olan duruşmada, mahkemeden adaletli bir karar çıkacağına inandıklarını ve bunu beklediklerini söyledi. Erdal Duman’ın duruşması 12 Ocak 2023 günü saat: 10.00’da Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dersimli arıcılar, itirafçı ifadeleriyle tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA