Doğu-Güneydoğu Dernekler Platformu’ndan Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya tepki: Amed’in 12 bin yıllık tarihi var

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Amedspor’a yönelik ırkçı saldırılara ilişkin açıklama yapan 22 dernek ve federasyon, saldırının başta Kürtler olmak üzere tüm toplumsal kesimlere yönelik olduğunu belirtti.
Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Amedspor futbolcularına ve taraftarlarına yapılan ırkçı saldırılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya 22 federasyon ve dernek katıldı. Açıklamada konuşan Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, Amedspor’un Kürt değerlerini sporla temsil ediyor olması nedeniyle saldırıya uğradığını ifade etti. Amedspor’un, Kürt ve Kurdistan için bir sembol olduğunu söyleyen Daş, “Maç sırasında açılan posterler, 1990’larda derin devletin Kürtlere karşı yaptıkları katliamları ve 17 bin kişinin öldürülmesini simgeliyor.  90’dan bu yana bu saldırılar devam ediyor. Bu gösterilen posterler bize derin devleti hatırlatıyor. Devlet Bahçeli ‘Amed diye bir yer yok’ diyor. Ancak bütün dünya biliyor ki Amed’in 12 bin yıllık bir tarihi var” diye belirtti.
ÖRGÜTLÜ SALDIRI
İstanbul Amed Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Zübeyde Caner, saldırının olduğunu vurgulayarak, saldırılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. “Spor müsabakalarında oynanan bu oyun şimdi tezgahlanmamıştır” diyen Caner şöyle devam etti: “Amedspor’un oynadığı tüm maçlarda aynı hakaret ve küfürler ile karşılaşmış olmasına rağmen haksız bir yere seyircisiz maç ile cezalandırılan yine Amedspor olmuştur. Bu saldırılar ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Daha önce de bu ırkçı saldırılar mevsimlik işçilere ve ardında Konya’da Kürt aileye yapılan soykırım ile devam etmiştir. Bu saldırılar içeriğinden de anlaşıldığı üzere sadece Amedspor’a karşı değil, Amedspor temsiliyetinde başta Kürt halkı olmak üzere tüm toplumsal kesimlere karşı işlenmiştir. Bütün bunlar yıllarca Kürtlere karşı oluşturulup geliştirilen bir algının sonucudur. Amedspor’a yapılan bu saldırıların ne kadar organize olduğu, yıllarca Kürtlere karşı oluşturulan derin bir algının sonucu olduğu artık görülmelidir. Bu algının sonlandırılabilmesi için Türkiye’de yaşayan herkes elbirliği ile bir çabanın içinde olmalıdır.”
AÇIKLAMAYA KATILAN KURUMLAR 
Kürtçe ve Türkçe yapılan ortak açıklamaya şu kurumlar katıldı: “İstanbul Amed Dernekler Federasyonu (AMADFED), Bitlis Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (BİTLİSKON), Ardahan Hoçvan Dernekler Federasyonu, İstanbul Ağrı Dernekleri Federasyonu, Êlih/Batman Dernekler Federasyonu (ELİH BADEF), Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), Iğdır Dernekler Federasyonu (IĞDIRFED), Karakoçan Dernekler Federasyonu (KARDEF), Mardin Dernekler Federasyonu (MARDİNFED), Muş Sosyal Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MUŞDERFED), Siirt Şirvan Dernekler Federasyonu ve Siirt Dernekleri, Van Dernekler Federasyonu (VANFED), Adıyaman Dernekleri Platformu, Bingöl Dernekleri ve (KAYY-DER), Erzurum Ernekler Platformu, Hakkari Dernekleri, Kars Dernekleri, Digor Kültür Platformu, Şırnak Dernekleri Platformu, Şanlıurfa Dernekleri, Patnos Dernekler Federasyonu ve İstanbul Patnoslular Platformu (İSPAT)”

Doğu-Güneydoğu Dernekler Platformu’ndan Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya tepki: Amed’in 12 bin yıllık tarihi var
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA