Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Dersim’de Alevi inancında kutsal kabul edilen Kara Çarşamba (Çarseme Şiya) nedeniyle anlamlı bir etkinliğe imza attı. Kirmanckî (Zazaca) anadil atölyesine katılan çocuklarla birlikte Gola Çeto Ziyaretgâhı’nda çerağ (ışık) uyandıran dernek üyeleri, Türkiye’ye barış mesajları verdi.
Kara Çarşamba Nedir?
Dersim Alevi inancında, Şubat ayının “Xızır Ayı” olarak anılmasının ardından Mart ayının ilk üç çarşambası “Kara Çarşamba” olarak kabul ediliyor. Baharın başlangıcı sayılan bu günlerde, yüzyıllardır süren bir gelenekle evlerde ve ziyaretgâhlarda çerağlar yakılıyor, kurbanlar kesiliyor ve lokmalar dağıtılıyor. Bu ritüellerle, yılın bereketli geçmesi, kötülüklerin uzaklaştırılması dileği paylaşılıyor.
Çocukların Barış Dileği
DAD Genel Merkezi, bu yılki Kara Çarşamba’yı Pülümür ile Munzur Çayı’nın birleştiği noktadaki Gola Çeto Ziyaretgâhı’nda çocuklarla birlikte karşıladı. Kirmanckî dil atölyesine devam eden çocuklar, ellerinde çerağlarla katıldıkları ritüelde “Savaşlar dursun, barış gelsin” dileklerini yineledi.
“Çerağlar Işık, Barış Getirsin”
DAD Genel Merkez Yöneticisi Fetiye Yıldırım, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kara Çarşamba, yer ile göğün birbirine ikrar verdiği, doğanın uyandığı bir gün. Masum pakların yaktığı bu çerağlar, ülkenin üzerine çöken kaos bulutlarını dağıtsın. Çocuklarımız savaşsız, korkusuz bir dünyada büyüsün. Kötülükler uzak düşsün, barış için ışık olsun.”
Gelenek ve Umut Buluşması
Etkinlikte, Alevi inancının kadim ritüelleri çocuklara aktarılırken, Türkiye’nin içinden geçtiği zorlu sürece dair toplumsal barış vurgusu öne çıktı. Ziyaretgâhta çerağların yanı sıra, dileklerin kabulü için lokma dağıtımı da gerçekleştirildi.
Dersim Halkından Mesaj:
“Bizim inancımız doğayla, insanla ve barışla kenetlenmektir. Çocuklarımızın ellerindeki ışık, karanlığı dağıtsın.”
Öne Çıkanlar:
- DAD, Kirmanckî dil atölyesiyle kültürel mirası yaşatmayı hedefliyor.
- Kara Çarşamba ritüelleri, Dersim’de yeni yılın başlangıcı kabul ediliyor.
- Çocukların katılımı, gelecek nesillere inancın ve barış umudunun aktarılmasını simgeliyor.