MUDAK altı gündür Adıyaman’da: 171 kişiyi enkazdan çıkardılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Munzur Arama Kurtarma (MUDAK) aktivistleri depremin ilk gününden beri sahada.

Depremden zarar gören bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 6 Şubat’ta AFAD Tunceli, MUDAK ve MEB AKUB olarak Adıyaman’a doğru yola çıkan MUDAK’çıların ilk çalıştığı bina  yerle bir olan Büyükarslan apartmanı idi. Aktivistler çalışmalarını şöyle anlattı:

“Buradaki çalışmalarımızda iki kişiyi enkazdan çıkarmayı başardık. Adıyaman merkezde cadde boyunca tüm binalar yıkık veya ağır hasarlıydı. Şehre girişte ilk gördüğümüz, devasa yıkıntılar oldu. Sokaklar ve caddeler enkazlarla kaplı olduğu için giriş ve çıkış yapmak çok zor. Bu sebeple ekipler ve sağlıkçılar ihbarlara geç müdahale ediyor. Son üç gündür arama kurtarma çalışmalarına katılan ekip sayısı arttı. İlk gün, bulunduğumuz bölgede sadece Dersim’den gelen bizler vardık. Var gücümüzle ihbarlara yetişmeye çalıştık. Binalar o kadar kötü hasar almış ki, Demir Ailesi enkazın açığında kalmasına rağmen 36 saat sonra onları çıkarabildik. Her enkazdan depremzedelerin yakınlarının feryadı geliyor. Herkes çok gergin, depremzedeler ekiplere öfkesini yönlendiriyor. Bunun sebebi de hiçbir yetkilinin ve temel yardımın bu bölgeye ulaşmamış olması.

Ağırlıklı olarak mültecilerin yaşadığı Sakarya Caddesi’nde ise ayrı bir dram vardı. Cenazeler yerlerdeydi ve mültecilerle iletişim için tercüman sorunu vardı. Depremzedeler, enkaz başlarından ayrılmıyor. Çünkü depremin ikinci günü Adıyaman’da binalara vinç girmeye başladı. Daha sonra Adıyaman’da Zonguldak’tan gelen madencilerin çalıştığını gördük. Madenciler, “Daha önce gelebilseydik daha fazla can kurtarırdık” dedi.

Şu anda artık çoğunlukla cenazelere ulaşılıyor. Hala canlı sesi için hassas aramalar yapılıyor. Ama artık enkazlardan canlı çıkarma olasılığı düşüyor. Buradaki en önemli sorun ise iletişim. Telefon hatlarında yaşanan problem nedeniyle iletişim çok zor sağlanıyor. Ekipman anlamında da sıkıntı büyük. Hilti, kesici gibi teknik ekipmanlara ihtiyaç var.”

“MUDAK’LA GURUR DUYUYORUZ”

Mudak’ın deprem alanındaki çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Dersimli doğa aktivistlerinden Haydar Çetinkaya “Dersim MUDAK bölgede yaşanan depremin hemen ardından en hızlı şekilde organize olarak bölgeye ulaşan (dışardan giden) ilk ekip. MUDAK Dersim, AFAD ve MEBAKUB ile birlikte Adıyaman’a hareket ettiler..Ayrıca Dersim belediyesi de, ekibiyle bölgeye ulaşan ilk ekiplerden. Dersim’den belediye başkanı sayın Maçoğlu ve il valisi sayın Mehmet Ali Özkan da ekiplerin başında bölgeye hareket ettiler.”

Çetinkaya MUDAK’tan Mehmet Bidav ve Abidin Süer’le görüştüğünü belirterek şu bilgileri verdi:

“Giden ekipler, günlerce aç, susuz canla, başla arama ve kurtarma çalışmalarında görev aldılar, almaya da sonuna kadar devam edecekler. Ekipten gidenlerden bir kısmı dün akşam geri döndüler. Dönüşümlü olarak devam edecekler. 170 den fazla canı kurtarmışlar. Yağmurda ıslanmış, üşümüşler, 2 gün boyunca yemek yememişler. Geldikleri güne kadar uyumamışlar hiç. Ama aramaya, kurtarmaya devam etmişler. Ne yazık ki hayatını kaybetmiş birçok yurttaşımızı çıkarmışlar enkazdan. Elbette bu arkadaşlarımızın anlatacağı, yazacağı çok şey var. Çıkarılması gereken çok ders. Gösterdikleri gayret karşısında bu arkadaşlarımla, ekiple gurur duyuyorum. Bu deprem felaketi bize bir kez daha AFAD ve gönüllü arama kurtarma gibi ekiplerinin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu öğretse gerek. Bizler MUDAK ile gurur duyuyoruz. Daha güçlü bir MUDAK yaratacağımıza inancım tam.”

BİDAV: İLK GÜNÜNDE İŞ MAKİNELERİYLE ENKAZLARA GİRİLDİ

Öte yandan Adıyaman’daki MUDAK ekibinden Mehmet Bidav ise yaptığı paylaşımda, arama kurtarma sırasındaki vahim hatalara dikkat çekti ve “Deprem’in bazı bölgelerinde daha depremin ilk gününde iş makineleriyle müdahale yapıldığına tanık olduk; büyük hatadır bu! Yaşam belirtileri bitmeden iş makinelerinin enkaza girmesi ölümleri büyük oranda arttırır, ümitleri tüketir.” dedi.

Bidav ayrıca “Hep birlikte enkaz altında kaldık! Adıyaman’ın neredeyse yarısı yıkılmış, diğer yarısı da ağır hasarlı. İlk iki gün MUDAK, Tunceli AFAD ve madenciler dışında kimse yoktu. Şimdi bir yaralı çıkarmak için birbiriyle kavga ediyorlar. Deprem bölgelerinde ilk iki gün kimseyi göremezken şimdi bir sağ çıkarmak için ekipler birbiriyle kavga ediyorlar. Afet bölgesi şov bölgesi değil, insanların acıları üzerine nemalanmak aşağılıkça bir şeydir.” yorumunu da yaptı.

MUDAK altı gündür Adıyaman’da: 171 kişiyi enkazdan çıkardılar
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA