Munzur Üniversitesi’ndeki usulsüz doçentlik iddiası TBMM gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Metin Topcuoğlu, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın  Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay’a usulsüz doçentlik verildiği iddiasıyla ilgili sorusuna “Bu kişinin Üniversitelerarası Kurul’a doçentlik başvurusu için üniversiteden talep etmiş ve kendisine verilmiş bir belgenin olmadığı, 15.06.2022 tarihinde ise taciz iddialarına ilişkin başlatılmış olan soruşturma sonucunda ‘kamu görevinden çıkarılması’ teklifiyle disiplin soruşturması yürütüldüğü, aynı konuda başlatılmış olan adli soruşturma sonucunda ilgilinin ‘lüzumu muhakemesi’ yönündeki karara itiraz etmesi nedeniyle ceza soruşturması dosyasının Danıştay 1. Başkanlığı’ na gönderildiği ve sürecin halen devam ettiği” yanıtını verdi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi olan İlyas Kayaokay’ın doçentlik unvanını usulsüz olarak aldığı yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşımış; konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle 25 Eylül 2023’te soru önergesi vermişti. Özkan, Bakan Tekin’e şu soruları yöneltmişti:

“-Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) doçentlik başvuru koşullarına göre, bir adayın doçentlik başvurusunda bulunması için ya ‘Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda ders vermiş olması’ ya da yine doktora eğitimini tamamladıktan sonra ‘Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunması’ zorunluluğu bulunmakta iken, 2022 yılının Ağustos ayında doktorasını bitiren Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay’ın yaklaşık bir buçuk ay sonra ‘Filoloji Temel Alanı’nda doçentliğe başvurup söz konusu asgari koşulları taşımamasına rağmen kendisine doçentlik unvanı nasıl verilmiştir?

-Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay’ın, usulsüzce doçentlik unvanı aldığı yönündeki iddialar bilginiz dahilinde midir? Bu konuda idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Haberin basında yer alması üzerine çalıştığı kurum Munzur Üniversitesi Rektörlüğü’nün, herhangi bir girişimi ya da ÜAK’ı bu durumdan haberdar etme yönünde bir girişimi olmuş mudur?

-Gerek doçentlik unvanı alabilmek için zorunlu olan koşulları taşımadığı iddia edilen, gerekse hakkında bir kadın öğrenciye tacizden dolayı kınama cezası verilen ve sonrasında da yine benzer şikayetlerle dosyası YÖK’e gönderilen İlyas Kayaokay’dan haksız bir şekilde edindiği doçent unvanının geri alınması adına bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

-İlyas Kayaokay’ın doçentlik başvuru dosyasını, koşullar ve nitelik açısından adil ve etik koşullara göre incelemediği tespit edilen jürisindeki yedi profesör hakkında idari bir soruşturma başlatılacak mıdır?”

YÖK BAŞKAN VEKİLİ TOPCUOĞLU: ÜNİVERSİTELERARASI KURUL’A DOÇENTLİK BAŞVURUSU İÇİN ÜNİVERSİTEDEN VERİLMİŞ BİR BELGENİN OLMADIĞI…

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Özkan’ın soru önergesine Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Metin Topcuoğlu’nun yazısıyla yanıt verdi. Topcuoğlu’nun konuyla ilgili yanıtı şöyle:

“Soru önergesinde isim belirtilmeyen ancak tarife uygun olan kişi hakkında Munzur Üniversitesi tarafından Kurulumuza gönderilen yazıda; ilgilinin 25.06.2019 tarihinden itibaren Araştırma Görevlisi olarak çalıştığı, bu kişinin Üniversitelerarası Kurula doçentlik başvurusu için üniversiteden talep etmiş ve kendisine verilmiş bir belgenin olmadığı, 15.06.2022 tarihinde ise taciz iddialarına ilişkin başlatılmış olan soruşturma sonucunda ‘kamu görevinden çıkarılması’ teklifiyle disiplin soruşturması yürütüldüğü, aynı konuda başlatılmış olan adli soruşturma sonucunda ilgilinin ‘lüzumu muhakemesi’ yönündeki karara itiraz etmesi nedeniyle ceza soruşturması dosyasının Danıştay 1. Başkanlığı’ na gönderildiği ve sürecin halen devam ettiği bilgisi yer almıştır.”

Munzur Üniversitesi’ndeki usulsüz doçentlik iddiası TBMM gündeminde
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA