Alevi köyleri geziliyor, maaşlı dedeler aranıyor: Alevi örgütlerinden tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP hükümetinin Alevi köylerini, cemevlerini ve dernekleri dolaşarak maaşlı dedeler, elemanlar aramasına Dersim’de tepki gösterildi. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevilikle ilgisi olmayan devşirme kişilerle oluşturulduğunu söyleyen DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “Türkiye’de AKP zihniyeti bu ülkedeki bütün farklılıkları ortadan kaldırarak, herkesi Türk-İslam yapmaya çalışıyor” dedi.

AKP hükümeti tarafından kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı‘na bağlı ekipler, Alevi köylerini, cemevlerini ve dernekleri dolaşarak maaşlı dedeler, elemanlar arıyor.

Dersim’de devlete bağlı maaşlı dedeler aranmasına tepki gösterildi. Dersim’de Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Sanat Sokağı’nda yapılan basın açıklamasına Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ile Dersim’de ki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

“CEMEVİ BAŞKANLIĞI ALEVİLİKLE İLGİSİ OLMAYAN KİŞİLERLE OLUŞTURULDU”

AKP tarafından kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevilikle ilgisi olmayan devşirme kişilerle oluşturulduğunu söyleyen DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, “AKP zihniyeti bu ülkedeki bütün farklılıkları ortadan kaldırarak herkesi Türk-İslam yapmaya çalışıyor. Biz kendi dilimizle, kültürümüzle ve hakikatimizle yaşamak istiyoruz. Ne biz kimseye benzeyelim ne de bizi kendisine benzetsin, bunu asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

“DEVLETİN ASİMİLASYONCU YAKLAŞIMINI KABUL ETMİYORUZ”

PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya ise şunları ifade etti:

“Alevi kurumları olarak devletin asimilasyoncu yaklaşımını kabul etmiyoruz. Yapılanları Aleviliği yok etme ile eş değer tutuyoruz. Görüşmeye katılan cemevlerine çağrımız bu oyunlara gelmeyin, devletten para almak devlet kapısına kul olmak anlamına gelir bu da inancımızın tümüyle reddettiği bir şeydir.”

“KİMSEYE BİAT ETMEYECEĞİZ”

Alevi halkı olarak kimsenin kendilerini tanımlamasını istemediklerini belirten Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “Bugün dedelere maaş bağlanarak Alevileri biat ettirmek istiyorlar. Yolumuz ve hakikatimiz bellidir, şimdiye kadar yolumuzu nasıl sürdürdüysek bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz. Şimdiye kadar kimseye biat etmedik bundan sonra da kimseye biat etmeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Pirha

Alevi köyleri geziliyor, maaşlı dedeler aranıyor: Alevi örgütlerinden tepki
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA