Aynur Doğan’a büyük ödül

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürtçe müziğin Dersim toprağından fırlayan ve en önemli değerlerinden biri olan Aynur Doğan ABD’deki Berklee Müzik Okulu tarafından ödül aldı.

Dersim insanının kendi topraklarından aldığı özel bir ruhu olsa gerek. Hele bu ruh bir sanatçıya, şaire, ressama, sinemacıya, yazara değmeye görsün. O zaman yüreğin gökyüzüne uzanan serüveni kendini gösterir.
Kürtçe müziğin Dersim toprağından fırlayan ve en önemli değerlerinden biri olan Aynur Doğan tam da bu serüvenin göğe en yakın olan tarafında durandır. Yıllardır bıkmadan, usanmadan müzikal bir arayışın içinde olan sanatçı dünyanın en prestijli müzik okullarından olan ABD’deki Berklee Müzik Okulu tarafından geleneksel olarak verilen Akdeniz Müziği Ustası ödülüne layık görüldü.

Aynur Doğan’a bu ödülün verilme nedenini Enstitünün sanat direktörü Javier Limón; “Aynur gibi kariyeri boyunca pek çok zorlukla karşılaşan ve arayışını sabırla sürdüren büyük yeteneklerin farkına vararak, gelecek kuşaktan kadın müzisyenler için bir örnek oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde açıkladı.

Akdeniz Müziği Ustası ödülü 2014 yılından beri veriliyor. İlk yıl, flamenko gitaristi Pepe Habichuela ve flamenko şarkıcısı José Mercé tarafından kabul edilen ödül, ertesi yıllarda mızıka sanatçısı Antonio Serrano ve flamenko efsanesi Pepé de Lucía’ya verildi.

Acılı olduğu kadar, doğanın diline inanan ve sığınan Dersim’de doğup, İstanbul’da müzikal çalışmalarını yürüten Aynur, müziğin geleneksel anlamda da önemli bir rol oynadığı alevi inanç, masal, mit ve şiirleriyle büyüdü.Müziğinin temelinde, yüzyıllardan bugüne kadar gelen geleneksel türküler vardır ve bu türküler özellikle Alevilerin, Kürtlerin hayatına, acılarına odaklanmıştır. Ana eksende ise Kürt kadınının oturduğunu görmek mümkün.

16 Mart 2016’ da verilen ödül töreninde kısa bir konuşma yapan Aynur, bu ödülünü Kürt kadınlarına adayarak şunları söyledi. “Büyütemediği çocuklarına ağıtlar yakan Kürt kadınının sesiyle büyüdüm. Günler aktıkça evlatlar yerine yaktığımız ağıtlar çoğaldı. İşte bu gün de o günlerden biri. Halepçe katliamının yıl dönümü bugün. Bu ödülü şiddet ve baskıya rağmen, boyun eğmeyen o erdemli kadınlarımıza adıyorum.”

Aynur, yaptığı müzikal çalışmalarla sözlü Kürt folklör geleneğinin korunmasına katkı sağlarken, köklerinden aldığı mirası da modern batı türleriyle harmanlayarak kendi müziğini oluşturmuştur.Yo Yo Ma, Silk Road Ensemble, Iranlı kemençe ustası Kayhan Kalhor, Suriyeli klarnetçi Kinan Azmeh, Türkiyeli besteci DJ Mercan Dede ve daha nice tanınmış Akdeniz sanatçısıyla ortak çalışmalar yapmıştır.

Berklee Müzik Okulu hakkında…

Dünyada çağdaş müzik alanında eğitim veren en büyük bağımsız okul olarak gösterilen Berklee Müzik Okulu, 1945 yılında ABD’nin Boston şehrinde kuruldu. Daha çok caz ve modern Amerikan müziği alanında verdiği eğitimle bilinen üniversite; rock, flamenko, hip hop, reggae ve salsa gibi tarzlarda da üniversite seviyesinde eğitim veriyor. Yakın bir zaman önce Boston Konservatuarı ile birleşen okulun İspanya’da da kampüsü bulunuyor.

Aynur Doğan’a büyük ödül
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA