1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. ‘Dersim/Tunceli’nin Yüz Yılı (1900-1999)’ kitabı çıktı

‘Dersim/Tunceli’nin Yüz Yılı (1900-1999)’ kitabı çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mesut Özcan’ın yayına hazırladığı ve Oroji Yayınları’ndan çıkan kitapta, Dersim’in farklı dönemlerine ve konularına ait 50’ye yakın makale ile 600’e yakın belge ve fotoğraf yer alıyor.

Kitapta makaleleriyle yer alan yazarlar ve makaleleri şöyle:

I. BÖLÜM: TARİH
(1920 Öncesi)
Erdal Gezik: Albay Mark Sykes Dersim’e Neden Geldi?, Alişan Akpınar: Aşiret Mektebi’nin Dersimli Öğrencileri, Pakrat Estukyan: Hikâyeden Belgesel Tanıklığa…, Dr. Ali Çağlar Deniz: Erzincan Mekteb-i Harbiyesi Muallimi Mülazım Nuri Bey’in Kaleme Aldığı Mektup: “1908 Yılında Dersim Ahvali”, Mahmut Nayır: Dersimli Kürtlerin Amerika’ya İlk İşçi Göçleri, Doç. Dr. Daimi Cengiz: 1. Dünya Harbi’nde Sarıkamış Taarruzunda Donup Kalan Dersimli Askerlere İthaf Edilen Enver Paşa’yı Taşlama Ağıtı, Dr. Mehmet Yıldırım: Dersim Tarihinden Notlar: 1916 İsyanı, Mehmet Tüzün: Herbê Çeneqala u Dêsumu (Çanakkale Harbi ve Dêsimliler)

(1920-1936 Arası)
Mahmut Akyürekli: Dersim’in Yüzyıllık Siyasi Panoraması: 1920-1938, Hüseyin Çağlayan: Türk ve Dersim Siyasi Hayatında Hasan Hayri, Belge: Munzur Vilâyeti Teşkilât ve İdaresi Hakkında Kanun Lâhiyası ve Dahiliye, Millî Müdafaa, Adliye ve Bütçe Encümenleri Mazbataları

(1937-1949 Arası)
Prof. Dr. Hans-Lukas Kieser (Çeviri: Ali Çağlar Deniz): Dersim’in Yıkımı, Mehmet Bayrak: Gizli Belgeler Işığında Dersim’de Soykırım ve Tasfiye [Te’dib, Tenkil, Taqtil, Tehcir, Temsil, Temdin, Tasfiye], Midran Yokuş: Acılı ve Sancılı Bir Tarih, Garo Olgar (Boyacıyan): Dersim’de Bir Ermeni Ailein Hikâyesi: 1915, 1937 ve Sonrası, İlhami Algör: Hak Aramanın “Cıss” Olduğu İklimlerde Geçmiş ile Hesaplaşmak, Bu Nedenle Anma/Hatırlama Mekânları Tasarlamak, Uygulamak, Yusuf Roni Arslan: 38, Travma, İyileşme ve Annemin Yüzyılı, Belge: Seyit Rıza ve Arkadaşları İçin Düzenlenen İddianame.

(1950-1969 Arası)
Erdal Gezik: Üç Mehmet: Köprülü, Fırat ve Dersimi, Doç. Dr. Sabır Güler: Aleviler, Dersim ve Demokrat Parti (1950-1960), Doç. Dr. Daimi Cengiz: Dersim Ağıtlarının Tanıklığında Kore Savaşı (1950-1953), Kemal Burkay: TİP’li Yıllarda Dersim, Ahmet Demirdöğen: 1960 – 1980 Arası Dönemde Ülke ve Tunceli/Dersim Tarihine İlişkin Bir Değerlendirme.

(1970-1980 Arası)
Doç. Dr. Bülent Küçük: Hatırlamanın İmkânsızlığı ve Temsil Krizi: Sait Kırmızıtoprak, Cafer Yıldız: Abim Ali Haydar Yıldız, Doç. Dr. Bülent Küçük: Hatırlamanın Bedeli: Hüseyin Cevahir, Haydar Sancar: Hüseyin Sancar, Besim Can Zırh: Cumhuriyet’in 100 Yıllık Dersim Belleğinde Edebi Bir Durak: Barbaros Baykara’nın Dersim 1937 (1974) ve Tunceli 1938 (1975) Romanları.

(1981-1999 Arası)
Şükran Lılek Yılmaz: 1980’ler: 12 Eylül Darbesi ve Dersim, Selman Yeşilgöz: İkinci 38: Doksanlar Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği (1990-2000)

II. BÖLÜM: KÜLTÜREL YAŞAM
İmran Gürtaş: Unutmanın ve Hatırlamanın Bir Kuşağı/Jenerasyonu Olarak “Dersimli Almancılar”, Seyfî Mûxûndî (Seyfi Elaldı): Dersim’in Mazgirt Yöresindeki Kimi Dengbejler, Özgün Enver Bulut: Dersim’in Şiir Atlası, Hüseyin Çağlayan: Türkiye Dışında Çıkan Zazaca Kültür ve Edebiyat Dergileri Üzerine, Xıdır Eren: 20. Yüzyılda Dersim’de Anadilinin Durumu, Galip Alçıtepe: Tunceli Gazetesi Bibliyografyası.

III. BÖLÜM: İNANÇ
Ahmet Kerim Gültekin: Kutsal Toprak Dersim Raa Haqi Mitolojisi, Jiare (Ziyaret) Ritüelleri ve Dersim Aleviliğinde Dinin Bireysel Boyutu, Hüseyin Çakmak: Raa Haqi’de Ziyaret Kültü, Seyfî Mûxûndî (Seyfettin Elaldı): Tembur (Dembur)-Bağlama-Saz Batıni Sırrı, Ahmet Kerim Gültekin: Ebedi Ötekilerin Ötekisi: Dersimli Sünniler -Kendi Azınlıkları İçinde Azınlıkta Kalan Bir Kimliğe Dair Etnografi Notları-, Doç. Dr. Serkan Erdoğan: Dersim Bölgesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırmalarının 20. Yüzyıl Tarihçesi, Dr. Çiçek İlengiz: İnkârın Örgütlenmesine Bir Çelme: Seyit Hüseyin Heykeli (1930-1994), Ahmet Ali Erdoğan: Muharrem Erdoğan Dede (Postuklu Dede), Mürüvvet Harman: Dersim’de Bezemeli Mezar Taşları, Kadir Doğan: Dêsim Kırmanciye’de İnanç Önderliği, Belge: Hasan Reşit Tankut’un 1928’de Yaptığı Dersim Gezisi ile İlgili Olarak İsmet İnönü’ye 1931’de Sunduğu Raporu.

IV. BÖLÜM: EĞİTİM
Mesut Özcan: Tunceli’de Kurulan Halkevleri ve Halkodaları, Sibel Taş: Çocuklar, Fidanlar, Binalar: Mameki Köyünden Tunceli Kent Merkezine Bir Dönüşümün Hikâyesi, Mesut Özcan: 12 Eylül 1980 Darbesi ve Dersimli Alevilerin “İmam-Hatipli” Çocukları, Ayşenur Öz: Dersim’de Yatılı Bölge Okulları Üzerine Yatılı Bölge Okulu’na Gidenlerle Söyleşi.

Kitabı orojiyayinlari@gmail.com adresinden indirimli olarak temin edebilirsiniz…

‘Dersim/Tunceli’nin Yüz Yılı (1900-1999)’ kitabı çıktı
Yorum Yap
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin