Kürt müzik insanı Ahmet Kaya 23 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı: Irkçı linçe maruz kaldıktan sonra, sürgünde hayatını kaybetmişti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 Şubat 1999 yılında Magazin Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği törende “Yılın En İyi Sanatçısı” ödülünü alırken yaptığı konuşmada “Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’neCumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını biliyorum. dediği için ırkçı saldırıya uğrayan Ahmet Kaya Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı ve 16 Kasım 2000 yılında Paris’te hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Derneği Kaya’nın ölüm yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda şunları söyledi:

Ölümünün 23. yılında “Vallahi Biz Seni Çok Özledik” sevgili Ahmet Kaya!

Üzülerek söylemek isteriz ki; bu ülkede halen Cumartesi Anneleri evlatlarının akıbetini öğrenebilmiş değil. “Beni Bul” şarkısını polis sirenleri bastıramasa da senden sonra henüz hiçbir kaybı bulamadık. İnsan Hakları Derneği ve hak savunucuları ise 23 yıl önce sana yapılarla aynı muameleyi görmeye devam ediyor. Kürtçe klip çeken yürekli insanlar halen de var; ancak onlar içinde yüksek güvenlikli cezaevleri reva görülmekte.

Sevgili Ahmet Kaya hem Cumartesi Anneleri’nin hem de İnsan Hakları Derneği’nin Türkiye halklarının vicdanı olma çabası da her türlü zorluğa rağmen devam etmektedir. Yani direnenlerde var bu havalarda iki gözüm.

Ölümünün 23. yılında Ahmet Kaya’yı saygıyla anıyoruz.

Kürt müzik insanı Ahmet Kaya 23 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı: Irkçı linçe maruz kaldıktan sonra, sürgünde hayatını kaybetmişti
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA