Categories: Kültür Sanat

Doğan Çelik’ten yeni albüm: KILAMÊ VAYÎ

Dokuz yıl önceki “Zewt” (Beddua) albümü sonrası ikinci solo albüm çalışmasını tamamlayan Dersimli müzisyen Doğan Çelik’in ikinci albümü çıktı. Yeni albümünde anadilinin olanaklarını genişleten sanatçı; çağdaş ozanlık geleneğinin sürdürücüsü olarak yine kendi eserlerini söylüyor. Albümde Anadolu da var, caz da, country de.

Kalan Müzik’ten çıkan “Kılamê Vayî” albümünde, sözü ve müziği Doğan Çelik’e ait 11 Kirmanckî eser, ile iki Türkçe eser yer alıyor. UNESCO tarafından “yok olma tehlikesi altındaki diller” arasında gösterilen Kırmanckî müzik yapmayı bir misyon olarak gören Çelik, anadilinde müzik yapmayı bir sorumluluk olarak görüyor ve buna dair “Çünkü ana ve atalarım, çocukken kulağıma bu dili, bu dilin müziğini, sevincini ve hüznünü fısıldadılar. Bunlardan azade müzik yapmam mümkün değil. Etno dinsel kimliğinden dolayı yüz yıllardır tahrip edilen yurdum Dersim’in derdini derdim bilerek şarkılarımı ezgiliyorum” diye konuşuyor.

“Kılamê Vayî”de önceki albümü gibi Kürt Alevi müziğinin temalarını kullanan Çelik; bununla yetinmeyerek dünya müziğinden de esinlenmiş. Albümde folklorik Anadolu ezgilerinin yanı sıra Country, Caz, Reggae tınılarını duymak mümkün.

Doğan Çelik’in aynı zamanda sanat yönetmenliğini de üstlendiği albümde Kemal Dinç, Cansun Küçüktürk, Erdem Altınses, Serhat Ayebe, Ümit Uçar, Ari Hergel gibi müzik insanları da yer aldı.

Geçmişten geleceğe bu topraklarda yaşayan halklar için bir köprü olmayı hedefleyen “Kilamê Vayî’’ tüm müzik marketlerde ve dijital platformlarda!

 

Dersim Gazetesi

Recent Posts

Dersim’de durdurulamayan göç kitap oluyor: Yazarlar katkı çağrısı yaptı

Günümüze doğru geldikçe her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle Kanada’ya olan göçten dolayı…

2 gün ago

Tülay Hatimoğulları: Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde katledilen Narin Güran’ın mezarını ziyaret…

3 gün ago

TÜİK açıkladı: Yaşam süresi en uzun il 80,8 ile Dersim

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3…

3 gün ago

Almanya’da ayrımcılığa karşı çıktığı için işten atılan Dersimli profesör için imza kampanyası başlatıldı

1 Ağustos 2018’den bu yana Berlin’deki özel Akkon Üniversitesi’nde göç, katılım ve mülteciler konusunda dersler…

4 gün ago

Deprem uzmanı Demirtaş: Dersim depremi Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fayda gerçekleşti

Dersim’in Pülümür ilçesinde dün saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin, 7 kilometre derinlikte…

4 gün ago

Dersim’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Dersim'in Pülümür ilçesinde, saat 16.44'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi…

5 gün ago