İzmir Kitap Fuarı’nda Dersim’i anlatan kitap toplatıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Kitap Fuarı’nda Dara Yayınları’nın 3 kitabına ‘yasaklı’ olduğu gerekçesiyle el koyan polis, stant görevlisini gözaltına aldı.

İzmir Kitap Fuarı’na katılan Dara Yayınları’na “ihbar” olduğu gerekçesiyle giden polis ekipleri inceleme başlattı. Yaklaşık dört saat boyunca stantta bulunan kitapları tek tek inceleyen polis ekibi, 3 kitaba el koydu.

Neşirwan Mıstafa Emin’in yazdığı  kitaba “yasaklı” olduğu gerekçesiyle el koyan polis, toplatma kararı olmayan Seid Veroj ile Hilmi Yıldırım’ın kitaplarına da “inceleneceği” gerekçesiyle el koydu. Polis ekipleri, stant görevlisini de gözaltına aldı.

Gözaltına alınan stant görevlisi, sağlık kontrolünün ardından Çankaya’da bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne (TEM) götürüldü. Görevlinin ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Pirtuka Kurdi’den yapılan açıklamada “Dünden bu yana İzmir kitap fuarındayız ve bugün gün boyu polisler standımıza gelip standımıza baskılar yapıp kitap satışımıza engel olmaktadırlar. Şu an da 10 polis standımıza gelmiş olup bizi rahatsız etmektedir. Bu kirli baskınıza son verin ve Kürtçeye, Kürt yayınevine olan baskınıza son verin” ifadelerine yer verildi.

Pirtuka Kurdi’nin sahibi Bawer Berşev ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “3 kitabımızı tehlikeli olabilir düşüncesi ile aldılar. Kürdistan 1919-1920, Kürdistan Fedaisi Muşlu Hilmi Yıldırım, Kürdistan Hükümeti” dedi.

Resim

Kitabına el konan yazar Sedat Ulugana da sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Son çalışmamız Bu gün İzmir kitap fuarında polislerce toplatılmış. Kitaba dair herhangi bir yasak yok, bandrol ve yayın izni alınmış. Bu keyfi eylemin sebebi Kürdistan ve Dersim  ibareleri ise şayet, Kürdistan ve Dersim tarihsel sosyolojik ve politik birer hakikattir. O zaman 1000 yıl önce yazılmış olan kitapları, Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanlarını ve Atatürk’ün Nutuk’unu da yasaklamalısınız.”

İzmir Kitap Fuarı’nda Dersim’i anlatan kitap toplatıldı
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA