Dersimliler nasıl bir belediye yönetimi istediklerini anlattı: Kurtarıcı değil, ortak aklın olduğu bir yönetim istiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Mart seçim sathına girdik. Kürt coğrafyasının en çok merak ettiği seçimlerden biri de Dersim’de yapılacak seçimler. Halihazırdaki Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu’nun İstanbul Kadıköy’den Türkiye Komünist Partisi adayı olarak açıklanmasından sonra, gözler yeni adaylarda. Adaylar açıklanmadan önce, Dersim halkının nasıl bir belediye ve belediye başkanı istediğini onlara sorduk.

“Her an ulaşabileceğimiz bir başkan istiyoruz”

İlk konuştuğumuz Ayten Hanım; öncelikle Dersim’de ‘vakit geçiren bir başkan’ istediğini söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Burada olan, merkezde olan, her an ulaşabileceğimiz, sıcak, gerçekten başvurabileceğimiz, başvurduğumuzda da derdimize derman olacağını hissettiğimiz birini istiyoruz. Seçim döneminde herkes canla başla vaatlerini sıralar. Ama uygulamaya geldiğinde sadece koltukta otururlar, görüyoruz. Keşke her beklentimiz dahilinde olsa. Keşke Dersim için bir icraat yapılsın. Seçtiklerimi gördükten sonra oy veresim de yok.”

Öğrenciliği bitmek üzere olan Erkan A., ise kentin ulaşım sorununa dikkat çekiyor.

“En büyük sıkıntı ulaşım. Biz bu sene mezun olduk ama hiçbir şey olmadı. Bundan sonraki gelecek öğrenciler de bunun sıkıntısını çekecek. Ben yurtta kalıyorum, her türlü yetişirim. Ama daha uzak yerlerde kalanların geç kalmak gibi bir lüksü yok. Bana kalırsa ulaşım sorunu çözülürse, muhteşem bir şehir. Memleketine faydalı bir insan olsun. Sonuçta buranın insanlarının ekonomik durumları belli. Herkesin yola ihtiyacı var, altyapıya ihtiyacı var. Gönlümüz buraya hizmet edenden yana ama öyle bir başkan görmedik şimdiye kadar.”

“Eski başkan hiçbir vaadini gerçekleştirmedi”

Mehmet D., ise şu andaki belediye başkanının pek çok vaatle geldiğini ama hiçbirinin gerçekleşmediğini belirterek, CHP’nin adayının belli olduğunu ama kendisi için ‘yok hükmünde’ olduğunu, o yüzden DEM Parti’nin adayını beklediğini söyleyerek şöyle konuşuyor:

“Nasıl bir başkan profili istiyorsun diye sorarsanız; dürüst, çalışkan, memlekete hizmete gelen adam istiyoruz. Benim gönlümde yatan DEM Parti. Ama yine de şimdiye kadar gelen belediye başkanlarından doğru düzgün hizmet görmedi. Aliboğazı’nda oturuyorum, kim hizmet getirirse ona oy vereceğim. Yani öncekilerden hiçbir hayır görmedik. Bundan sonra gelenler ne yapacak bilmiyorum. Kim olursa olsun mücadele edecek bir insan arıyoruz. Belediyenin sorunlarının hakkından ancak bir mimar mühendis gelebilir. Tahsilli biri olsa daha iyi olur.”

“Memlekette o kadar sıkıntı var ki”

Dersim’in ciddi sorunları olduğunu söyleyen Kamer K., ise “genç nüfus yok, uyuşturucu sorunu var” diye başlıyor konuşmaya ve devam ediyor:

“Yeni gelen belediye başkanı proje ve ekibiyle birlikte bir şeyler katabilmeli diye kente düşünüyorum. Memlekette o kadar sıkıntı var ki, hangisini sayalım? Yani gelecek olanın vaatlerle gelmesi gerekiyor bence. Belediyecilik her şeyden önce hizmettir. Kim halkına hizmet verirse onun gelmesini istiyoruz. Kim halkına daha düşük bir ücretle taşıma yapıyorsa, daha düşük bir ücretle su temin ediyorsa, bazı sosyal şeyleri yapıyorsa. Kim halk için yarayışlıysa biz onun gelmesini istiyoruz.”

“Ortak aklın olduğu bir yönetim”

DEM Parti seçmeni olduğunu söyleyen Ahmet T.Y., ise “Parti hangisini tercih ederse biz de oradayız” diyor ve şu vurguları yapıyor:

“Hizmette zaten dürüstler, sadece halkla ilişkilerinin biraz güçlendirilmesi gerekiyor. Bizim gönlümüz DEM Parti’den yana. Toplum derdini bilen, dilinden anlayan insan istiyor. Adam kayırmayan, çevre çeper ilişkisini kullanmayan, adil bir şekilde insanlara yönelen birini istiyoruz, başka ne isteyebiliriz ki? Bir esnaf olarak özellikle kişisel özelliklerini belirteceğim bir şahıs yok. Zaten yanlış kısım da burası bir kişi, bir şahıs, bir isim gelsin de bizi kurtarsın değil de daha çok bir kadro hareketi olmalı. Ortak aklın uzlaştığı bir yönetim gerekiyor. Biz hep geriye dönüp bakarsak geçmişteki hatalarımızdan da ders çıkarırsak, kadın esaslı, ekoloji esaslı, gençlik esaslı bir deneyimimiz var. Bu deneyimlerimizden yola çıkarak ileriye doğru daha doğru şeyler yapabiliriz.

Dersim’de rantın peşinden koşmayan, ucuz kahramanlık yapmayan insanlara oyumuzu vereceğiz. Dışarıdan Ankara’dan, İstanbul’dan bize milletvekili, belediye başkanı getiriyorlar, bunu istemiyoruz. Halkın içinden biri olsun, partili olmasın, anlayışımız olmasın, zengin olmasın, zengin daha çok cebine koymak için geliyor buraya.”

Dersimliler nasıl bir belediye yönetimi istediklerini anlattı: Kurtarıcı değil, ortak aklın olduğu bir yönetim istiyoruz
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA