Yerine kayyum atan Akpazar Belediye Başkanı Orhan Çelebi, Çerkes aday Metin Kılıç için Ankara sokaklarında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL / DERSİM GAZETESİ HABER MERKEZİ

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde Dersim’in Mazgirt ilçesinin belediye başkanı seçilen Orhan Çelebi; sadece 8 aylık belediye başkanlığının ardından yerine kayyum atanan isimlerden biri.

Orhan Çelebi şimdilerde Yeşil Sol Parti’nin Ankara 3. Bölge, birinci sıra adayı olan ve Çerkes kimliğiyle tanınan Metin Kılıç’ın seçim çalışmalarında aktif olarak çalışıyor.

Dersimli bir siyasetçi olarak, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” videosu size neler hissettirdi?

Kılıçdaroğlu’nun yıllar sonra ilk defa kendi inanç kimliği ile kendisini ifade etmesi çok önemli. Ama bugüne kadar tüm eleştirilere rağmen bu tarzda açık olarak kendisini ifade etmemesi özellikle CHP içindeki ulusalcıların ve genel sağcı kesimden gelecek olan eleştirileri ve tepkileri göze aşamayacağının bir göstergesiydi. Ama açık kimliğini söylemesi aslında bu korkunun ne kadar yersiz bir korku olduğunu bir kez daha gösterdi. Önemli olan inançlara bundan sonra eşit yurttaşlık hakkıyla yaklaşıp yaklaşmayacağıdır. Hele hele kendisini Tuncelili olan biri olarak gören ve Alevi kimliği ile siyasete yeni bir tartışma başlatmış olması Kemal Kılıçdaroğlu adına olumludur.

Şu anda Ankara’da Yeşil Sol’un Çerkes adayı Metin Kılıç’ın seçim çalışmalarına katkı sunuyorsunuz? Ankara seçmenine dair gözlemleriniz nelerdir?

Ankara 3. bölgede çok renkli ve güzel bir seçim çalışması yapıyoruz. Bölgedeki Kürt, Türk, Çerkes, Alevi bütün seçmenlerimizle bir araya geliyoruz. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da katılımıyla yaptığımız Batıkent toplantısında, Ankara 3. Bölge Adaylarımız ve partililerimiz, Çerkes ezgileriyle, dengbejlerle, halaylarla halkların sofrasında buluştu. Toplantıya katılanlara bir Çerkes yemeği olan Psihalive ikram ettik.

Her toplantıda halkın sorunlarını ve hikayelerini kendi dillerinden dinliyoruz. Konuşmaktan daha çok onları dinlemeyi önemsiyoruz biz. Ankara 3.bölge 1.sıra adayı Metin Kılıç hem sosyalist mücadelede hem de Çerkes kimliğinin yaşatılması anlamında çok emek vermiş önemli bir isim. Hem Çerkes sivil toplumu ile bir araya gelişlerimizde hem de Çerkes yayın organlarında Metin Kılıç’ın adaylığının önemini anlattık. Bunlardan da çok güzel geri dönüşler aldık. Çerkes seçmenlerin bazıları Yeşil Sol Parti’den kendilerine daha çok alan açmasını ve parlamentoda daha çok vekil görmek istediklerini vurguladılar. İlk defa Çerkes kimliğini tamamen kabullenen ve mecliste bunun mücadelesi vereceğinin sözünü veren bir aday var. Bu da Çerkes seçmenler arasında oldukça heyecan yarattı.

Saha çalışmalarınızda insanların en çok hangi sorun/sorunlardan yakındığına dair yorumunuz nedir?

 Çerkes toplumu genel itibariyle hak odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Çerkes dili ve kimliğinin korunmasını talep ediyor. Çerkesler sorunlarının daha çok gündeme getirilmesi, haklarının, taleplerinin görünür olmasını istiyor.

Pazarlarda, 1 Mayıs’ta, sokaklarda karşılaştığımız Kürt seçmen de Metin abiyi sahiplendi ve destekliyor, her biri desteklerini iletti, seni meclise göndereceğiz dedi, Metin abiyi görünce sarılıp desteklerini özellikle belirtiyorlar. Onun dışında herkeste benzer bir beklenti var, bıkkınlık var, düzenin değişmesi, bu düzenden bir an önce kurtulmak, geleceğe umutla bakmak, haksızlıkların, hukuksuzlukların son bulması talebi çok kuvvetli. Bu talep de ülkedeki değişimin artık kaçınılmaz olduğunu bize gösteriyor.

Yerine kayyum atan Akpazar Belediye Başkanı Orhan Çelebi, Çerkes aday Metin Kılıç için Ankara sokaklarında
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA