Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü: Muhalefetten büyük tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. AYM’nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesi kararının bugün okutulabileceği belirtilmişti. DEM Parti Grubu sıralarında “Can Atalay’a özgürlük” yazılı dövizler bulunduğu görüldü. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararının kapalı oturumda okutulması için öneri okutuldu. CHP’nin kapalı oturum talebi kabul edildi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, kapalı oturumda yer alma yetkisine sahip olmayan kişilerin TBMM Genel Kurulu’ndan ayrılmasını istedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar TBMM Genel Kurulu’nda okunuyor. Sabah saatlerinde Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için bugün kararın okunacağı söyleniyordu.

Numan Kurtulmuş kararın okunmasını istemediği için kararın okunması yurt dışı seyahatine denk gelen bu hafta seçildi. Böylece Atalay’ın vekilliği düşürülmüş olacaktı. Tepkilerin büyümesi üzerine kararın bugün okunmayacağı bildirildi. Ancak, saat 16.00’da AKP grubu ve Meclis’i yöneten Bozdağ, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için kararın okunmasını gündeme getirdi. Meclis’te büyük tartışma çıktı.

Muhalefetten söz alan milletvekilleri, Atalay hakkındaki Yargıtay kararının okunmasına karşı çıktıklarını söyledi.

DEM Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, şunları dedi:

“Can Atalay bu halkın milletvekilidir. Hatay halkının onurudur. Anayasa’ya sadakat yemini ettiniz. Sizi bu kararı bugün ve hiçbir zaman okumamaya davet ediyoruz. Bu ülkeyi en ufak bir hukuk kırıntısının kalmadığı bir ülke haline getirdiniz. Anayasa’yı yok etmeye çalışıyorsunuz. Sizin hoşunuza gitmedi diye AYM’yi bile ortadan kaldırmaya çalışan bir iktidarsınız.”

‘Bu suça ortak olmamaya çağırıyorum’

CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın’sa şunları dedi:

“Bugün bu kararı okumayarak direnen Meclis başkanı BAE’de. Kendisine sesleniyorum. BAE’de saklanarak, bu hukuksuzluktan kaçamazsın. Sen bu kararı okumamakta direnmişsin, Yargıtay hakimleri bu kararı okumadığın için sana ayar vermişler ve sen bugün BAE’de saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini düşünüyorsun.

Can Atalay hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı var mıdır. Varsa Numan Kurtulmuş bugüne kadar neden bu kararı okumadı. Anayasa Mahkemesi’ni neden beklediniz ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen neden bugün okutuyorsunuz. Burada hepimiz biliyoruz ki açıkça hukuk değil, anayasa ihlali vardır. Yargıtay üzerinden yasama organına sopa sallanmasıdır. Herkesi bu suça ortak olmamaya çağırıyorum.”

Daha sonra TBMM CHP önerisiyle kapalı oturuma geçti. Bozdağ, öneriyi okurken vekiller tarafından protesto edildi. Oturuma ara verildi.

Ne olmuştu?

AYM, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunu 25 Ekim 2023’te değerlendirmişti.

AYM, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi.

AYM, ihlal kararını 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Tahliye kararı vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ekim’de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 1 Kasım’da mahkemeye bir yazı göndererek kendilerine gönderilen yazının bir “müzekkere” olduğunu söyleyip dosyanın gönderilmesiyle ilgili bir karar verilmesini istedi.

Bunun üzerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi kararı aldı, 2 Kasım’da mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı Yargıtay’a yolladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım’da AYM’nin kararına “uymama” ve Can Atalay’ın serbest bırakılması yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönünde karar aldı.

Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi ikinci kez ihlal kararı verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili ikinci ihlal kararına da uyulmamasına karar verdi. Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ihlal kararının “hukuki değeri olmadığına”, bu gerekçeyle karara uyulmamasına hükmedildi

Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü: Muhalefetten büyük tepki
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA