Tunceli’nin aktif fay hattı üzerinde bulunan, deprem riski altındaki illerden birisi olduğunu ve Pülümür ile Ovacık ilçelerindeki deprem konutlarının güçlendirme çalışmalarının yapılmadığını söyleyen CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bilim insanlarının Yedisu Fay hattındaki tehlikeye dikkat çektiğini belirten Şaroğlu, olası bir depremde vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehlike altında olacağını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Şaroğlu, Tunceli genelinde bulunan kerpiç evler ile riskli binaların tespit edilmesine ve onarılmasına dönük çalışmaların akıbetini sordu.
Tunceli’de düzenlenen bir panele katılan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın, “Yedisu kırığı en çekinceli yer. Burası 8’e kadar deprem üretebilir” ifadelerine de dikkat çeken Şaroğlu, “Bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmakta mıdır” diye sordu.
CHP’li Şaroğlu, Bakan Kurum’dan şu sorulara yanıt istedi:
1- Pülümür ve Ovacık İlçelerimizde bulunan deprem konutlarının güçlendirilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır? Konutta yaşayan yurttaşların güvenli bir bölgeye tahliye edilmesi söz konusu mudur?
2- Gerek afet konutları gerekse diğer konutların çoğunluğu 1999 öncesi olup deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılardır. Risk altında olan bir bölge olmamız nedeniyle mevcut binalarımız üzerinde hasar tespit ve dayanıklılık tespit çalışmaları yapılmakta mıdır?
3- Pülümür ve Ovacık İlçelerimizde bulunan deprem konutlarının ödenek yetersizliğinden dolayı onarılmadığı iddiaları doğru mudur? Olası bir depremde can güvenliği tehlikede olacak insanların canı hiçe mi sayılmaktadır?
4- Tunceli genelinde bulunan kerpiç evler ile riskli binaların tespit edilmesine ve onarılmasına dönük çalışmalar, ilgili kurumlarca yapılmakta mıdır?
5- 1978, 1992 ve 2003 yıllarında Pülümür ilçemizde meydana gelen depremlerde afetzedeler için inşa edilen Meydanlar, Komlar, Beysu ve Hiver Afet Konutlarındaki hak sahibi yurttaşların tapuları ne zaman verilecektir?
6- Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın, “Kırık ne kadar yaşlıysa o kadar küçük deprem üretir. Genç olan Kuzey Anadolu kırığı yani bizim kuzeyimizde. Orada Kargapazarı kırığı yani Yedisu kolu var ve orası en çekinceli yer. Burası 8’e kadar deprem üretebilir” şeklindeki uyarıları dikkate alınmakta mıdır ve buna dönük etkin çalışmalar yapılmakta mıdır?
7- Bilim insanlarının uyarıları doğrultusunda, gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılması adına deprem riski altındaki illerden birisi olan Tunceli’yi afet bölgesi olarak ilan edecek misiniz?
8- Tunceli ve çevre illerin, deprem potansiyeli olduğu bütün uzmanlar tarafından yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya konmakta ve Kuzey Anadolu Fayının Doğusunda bulunan Yedisu Fay hattındaki tehlikeye dikkat çekilmektedir. Bu konuda uzmanların görüşü alınmakta mıdır ve eşgüdümlü bir çalışma yürütülmekte midir?