Dersim Milletvekili Ayten Kordu: Dersim’de orman yangınlarına karşı acil önlem alınmalıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Dersim milletvekili Ayten Kordu; Dersim’de geçmiş yıllarda yaşanan orman yangınlarını hatırlatarak, bu yıl için alınması gereken önlemler konusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesini Meclis’e sundu.

Önergesinde Dersim’de geçmiş yıllarda Kutudere bölgesi ve içindeki Gökçek köyü yakınları, merkez suvat köyü yakınları, merkez ile Ovacık ilçesi arasında yer alan Ahpanos Vadisi iç kesimleri, merkez Geyiksuyu, Sin Köyü, Bali Deresi bölgesi ile Hozat Aliboğazı bölgesinde çıkan orman yangınlarına erken müdahale edilmemesinin yangınların yayılarak geniş alanlara ulaşmasına neden olduğunu hatırlatan Kordu şunları söyledi:

“Orman yangınları nedeniyle binlerce hektarlık orman alanı ile birçok canlı yaşamını yitirdi. Ekolojik tahribat yaşandı, yaban hayvanları ya öldü ya da göç etmiştir.  Aynı zamanda insanlar göç ile karşı karşıya kalmışlardır. Dolayısıyla son günlerde havaların sıcak olmasıyla birlikte Tunceli halkı yeniden orman yangınların yaşanacağına yönelik haklı tedirginlik yaşamaktadır.

Yine geçmiş yıllardaki orman yangıları nedeniyle birçok yurttaş ve çiftinin zarar gördüğü ancak bu zararın karşılanmasına yönelik herhangi bir desteğin sunulmadığı iddia edilmektedir.

Geçmiş yıllarda orman yangınlarıyla ilgili kamuoyunca yeterli bilgilendirme yapılmamış, yangınların özel güvenlik gerekçesiyle bilinçli çıkarıldığı ve yine özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle Sivil Toplum Kuruluşların ve yurttaşların yangınlara müdahalesinin de engellendiği iddiaları hala güncelliğini korumaktadır.

Bütün bu nedenlerden dolayı geçmiş yıllarda yaşanan orman yangınların yeniden yaşanmamasını önlemek, ve gerekli  tedbir almak için hem şimdiden uyarıcı olmak hem de orman yangınlarına ilişkin çözüm üretebilmek için aşağıda belirtilerin soruların cevaplanması, verilerin tarafıma ulaştırılması önem arz etmektedir.”

Ayten Kordu, İbrahim Yumaklı’ya şu soruları iletti:

  1. 2023 yılı yaz mevsiminde meydana gelebilecek olası bir orman yangını durumunda yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?

  2. Tunceli’de meydana gelebilecek orman yangınlarına müdahale aşamasında kullanılacak envanter gücü hangi seviyededir? Kullanılacak envanter listesi nedir?

  3. Yangın söndürme uçağı var mıdır? Orman yangınıyla mücadele edecek personel sayısı kaçtır?

  4. 2015 yılından bu yana Tunceli’de simkaç ormanı yangını oldu? Bu yangınlarda yok olan orman alanı kaç hektardır? Yanan orman alanlarında yeniden ormanlaştırma çalışma yapılmış mıdır?

  5. Son 5 yılda Tunceli’de sıkça yaşanan orman yangınların nedeni ile ilgili herhangi bir araştırma yapıldı? Söz konusu yangınların askeri operasyonlar sürecinde kullanılan mühimmatın etkisiyle çıktığına ilişkin herhangi bir tespitiniz oldu mu?

  6. Tunceli’de orman yangınlarının askeri operasyonlar nedeniyle çıktığı, bu nedenle bakanlığınız orman yangını envanterinde gösterilmediği iddiaları doğru mudur?

  7. Orman yangınları nedeniyle Tunceli’de zarar gören yurttaş ve çiftçi var mıdır? Varsa söz konusu yurttaşlar ve çiftlerin zararının karşılanmasına dair neler yapılmıştır?

  8. Orman yangınları ve kuraklık nedeniyle tarımsal üretim ve hayvancılığa ara veren çiftçi var mıdır? Varsa kaç çiftçi tarımsal üretim ve hayvancılığa ara vermiştir?

  9. Orman yangınları nedeniyle Tunceli’de yok olan endemik bitki türleri, ölen ve bölgeyi terk eden yaban hayvanlarına   ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?

Dersim Milletvekili Ayten Kordu: Dersim’de orman yangınlarına karşı acil önlem alınmalıdır
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA