Demokratik Alevi Dernekleri-DAD yeni eşbaşkanlarını seçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD)  4. Olağan Kongresi’ni Dersim’de Sinema62 salonunda yaptı. Salonun tamamen dolduğu kongreye, DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, DEM Parti MYK üyesi ve Halklar ve İnançlar Meclisi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu’nun yanı sıra Dersim’de bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Divan seçimiyle başlayan kongrede ilk önce pirler, analar çerağ uyandırdı. Gulbanglar, dualar verildi. Zakirler sahne alarak üç dilden deyişler, kılamlar söylediler. Ardından konuşmalara geçildi. Konuşmalarda genellikle barışa vurgu yapılırken, inanca ve kimliğe yönelik saldırılar ile devletin Aleviliğe yönelik yürüttüğü asimilasyon politikalarına karşı birlik olunması gerektiği dile getirildi.

“DERSİM COĞRAFYASINDAKİ BU İNANCI YAŞATMAK DURUŞUMUZDUR”

Sahneye ilk olarak DAD Eşbaşkanları Kadriye Doğan ve Musa Kulu çıktılar.

DAD’ın, “İnancımızla örgütlenip hakikatimizle yaşayacağız. Zaman sahipsiz, mekan rızasız, mazlum çaresiz değildir” şiarını hatırlatarak konuşmasına başlayan Kadriye Doğan, “Dersim’deki, Raya Haq coğrafyasındaki bu inancı yaşatmak duruşumuzdur” dedi.

“YÜZ YILLIK CUMHURİYETİN BİZE BIRAKTIĞI ÖLÜM, İNKAR VE ASİMİLASYONDUR”

Maraş Katliamı’nın yıl dönümünü hatırlatarak konuşmasına başlayan Musa Kulu ise, “Yüz yıllık cumhuriyetin bize bıraktığı ölüm, kan, inkar ve asimilasyondur. Hiçbir öteki, Türk ve İslam’ın dışında bu topraklarda yaşayan Kürdü, Alevisi, Hristiyanı, Ezidisi, Arabı, Çerkezi, Lazı kendi dilinden inancından hakikatinden koparıldı. Ama bizim kendi dilimiz, kültürümüz ve tarihsel hafızamızla yaşamı yeniden korkusuzca inşa etmek gibi bir ahlaki, vicdani ve politik bir sorumluluğumuz var” ifadelerini kullandı.

“DERSİM TOPRAKLARI OCAKLARIN DİYARIDIR”

Kendisine, çevresine, toplumuna yabancılaşmış bir insanın kültürüne asla uyum sağlayamayacağını belirten Şıx Çoban Ocağı pirlerinden İbrahim Kete, “Dersim toprakları evliyaların, enbiyaların, gerçeklerin, sadıkların, mürsellerin toprağıdır. Ocakların diyarıdır. Bugün cemal cemale gelmek, cemalleri nur saçan siz değerli canların da aşkın, muhabbetin tadına da asla doyum olmaz” dedi.

Yapılan kongre sonucunda DAD’ın yeni Eş Başkanları Zeynel Kete ile Kadriye Doğan oldu.

Demokratik Alevi Dernekleri-DAD yeni eşbaşkanlarını seçti
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA