Ra/Yol Belgeseli’nin galası 30 Kasım’da Beyoğlu Sinemasında gerçekleştirilecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapımcılığını Dersim Araştırmaları Merkezi, yapım koordinatörlüğünü Hüseyin Ayrılmaz, yönetmenliğini ise Devrim Tekinoğlu’nun yaptığı Ra/Yol belgeselinin galası 30 Kasım 2023 günü saat 19,30’da Beyoğlu Sineması’nda yapılacak.

Belgesel hakkında

Bu inancı “Ra” (Yol) adıyla belgesel filmine taşıyan Tekinoğlu, Dersim’de sürdürülen inanç ve yaşam biçimini işleyen bir saatlik belgesel olduğunu söyledi. Tekinoğlu, “Belgeselimiz ağırlıklı olarak doğada sürdürülen inanç ritüellerine odaklanmıştır. Bir yıllık inanç takvimini, inanç pratiği ve mana dünyası olarak yorumlamaya çalışmıştır.  Bu yönü ile dört duvar arasına sıkıştırılamayan bir yaşam biçimini ve inanç dünyasını işlemiştir” dedi.

Belgeselde Rae Haq inancının öne çıktığını söyleyen Tekinoğlu, “Belgesel bu inancı hâlâ sürdüren yol evlatlarının söz ve pratiğini kayıt altına alarak hızla değişen dünyaya küçük bir not bırakıyor. Bu not yerli insanı, toplumu, evreni anlamaya çalışmış; doğanın değerini bilen oldukça derin bir nasihattir. Bazı ezber ve şekilci bir pratiklere kendi penceremizden bir hatırlatmadır” ifadelerini kullandı. Belgesel çekimlerine başladıklarında pandeminin etkisinin tam olarak kalkmadığını belirten Tekinoğlu, “Bu iki yönlü bir durum oluşturdu. Bir yönü ile Dersim’de zayıflamasına rağmen dünden bugüne devam devam eden doğa ile uyumlu öğreti yeniden hatırlanmış, değeri konuşulur olmuş, bu hafızanın da canlanmasını sağlamıştı. Diğer yönü ise mesafe, diğer kişiye temas etme, aynı ortamda olmak gibi korkular devam ediyordu. Bu da çekimlerimizi güçleştiriyordu” dedi.

Belgeselin yapımcılığını üstlenen Dersim Araştırmalar Merkezi yöneticisi Hüseyin Ayrılmaz da, “Bize sunulanı değil, biz kendi tarihimizde, kültürümüzde nasıl buluşacağımızı güne taşımak istedik. Bunun için Ra belgeselini yaptık. Geçmişte bu toplumun itikadı, kültürü neydi ve bunu günlük yaşamlarında nasıl yaşattıklarını yine bunu günümüz insanına sorduk” dedi.

Ra/Yol Belgeseli’nin galası 30 Kasım’da Beyoğlu Sinemasında gerçekleştirilecek
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA