Dersimli Kurum Temsilcileri, Akpınar Köyü’nü Ziyaret Etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Dersim Gazetesi, Dersim Araştırmaları Merkezi ve Pertekliler Derneği yöneticileri ile Alevi Dedesi Aziz Güler, Göktürk/ Akpınar Köyü’nü ziyaret etti. 
Dersimliler yerleşmeden önce, kendi halinde küçük bir köy olan Akpınar’da, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan göçmenleri yaşarmış.
Dersimlilerin gelip kömür ocaklarında çalışması sonucu köyün nüfusu hızla büyümüş ve adeta bir işçi köyüne dönüşmüş. Şimdi yine 3.Havaalanı inşaatında çalışan binlerce işçinin uğrak yeri olmuş. Normal şartlarda nahiye olması gereken Akpınar, Eyüp/Göktürk’e bağlı bir mahalle statüsünde.
Akpınar Köyüne ilk olarak Pertekli Haydar Akçelik gelip, Simon isimli bir Ermeninin kömür ocaklarında çalışmış. Ocaklarda işçi olarak çalışıp, geceleri kahvelerde, sandalye üzerinde yatan Haydar Ağaya, Cevdet Koç isimli bir tanıdığı “Kürdoğlu gel maden buldum, işletelim” deyince, o da gidip ruhsat alıp işe başlamış. Sonra da bölgenin en büyük kömür ocağı şirketini kurmuş. Haydar Ağa ve oğlu Nadir Akçelik’in, biraz da kendilerini korumak amacıyla, (ilk kuşak Dersimlilerin lakapları “Kürdoğlu”!..) 1960 yılından itibaren hemşehrilerini, maden bölgesine taşıması sonucu, Dersimliler gelip maden çevresine yerleşmişler. Evleri halen Akçelik Madencilik sahası içerisinde ve tapuları verilmemiş henüz. Nadir Akçelik, hemşehrilerine oturdukları evlerin tapularını verecekmiş ama erken yaşta vefat edince kalmış öyle. Şimdi aralarında bir problem olmasa da Akçelik Madencilik’ten tapularını almayı bekliyorlar. Mahalle sakinlerinden biri, Nadir Akçelik’in oğlunun, babasının sözünü yerine getireceğini söylediğini hatırlatıp, kaygı duymadıklarını da ekliyor konuşmasına.
Haydar Ağadan hemen sonra köye yerleşen Hasan Taze, zor şartlarda çalışıp, düzen kurduklarını söylüyor. Pertek’in Dere N ahiyesi’ne bağlı Ağzunik köyünden gelip buraya yerleşen 1938 doğumlu Hasan amca, 1962 yılında gelmiş buraya. Hikayesini şöyle  anlatıyor; “1961’de Almanya işçi alıyordu. Ben de başvurdum. Babam ‘Almanya’da adam kesiyorlar’ deyince, korktum ve vazgeçtim gitmekten.
Haydar Ağanın son hanımı bizim akrabaydı, babam, benim için ona söylemiş ve buraya geldik. Çok zor şartlarda kömüre girdim. O ara Zonguldak’tan işçiler gelmişti, tünel sistemiyle kömür çıkarılıyor. Haydar Ağada makine yoktu daha. Sonra makine girdi madene. Tünel yöntemi bitti. Açık işletme başladı. İşletme açılınca duyan geldi memleketten. Hiç ayrımcılık görmedik yerlilerden. Burada bizi dışlayanlar olmadı.”
1999 yılından beri muhtar ve aslen Pertek’in Gülbari köyünden olan, Ali Genç’in verdiği bilgiye göre toplam köy nüfusu 1936 kişi. Dersimlilerin tahmini nüfusu ise 450-500 kadar. Dersimliler normalde daha çok ama göç vermişler.
Dersimlilerden biri “En büyük sorunumuz çocuklar. Çocuklarımıza kültürümüzü veremediğimiz için asimile oluyorlar” diyerek, Pir Aziz Güler’e dert yandı.
Yoğun bir ilgiyle karşılanan sanatçı Ferhat Tunç da yaptığı açıklamada; “Dersimliler gittiği her yeri güzelleştiriyor. Görüyorum ki sizler de bu maden sahasını emektar ellerinizle, emeğinizle güzelleştirmişsiniz, sizinle gurur duyorum” dedi.
Kurum temsilcileri, Dersimlilerin yoğun gittiği kahvehane ziyareti ve köy gezisi son unda; Hıdır ve Selvi Genç’in evine konuk oldular. Ev sahiplerinin geleneksek Dersim yemeği olan Zerfet ikramından
sonra, köyden ayrıldılar…
Ziyarete Ahmet Doğru, Aziz Güler, Esra Çiftçi, Ferhat Tunç, Hüseyin Ayrılmaz, Murat Onay, Muzaffer Kocaman, Nesimi Aday, Nihat Öz ve Selman Yeşilgöz katıldı.

Dersimli Kurum Temsilcileri, Akpınar Köyü’nü Ziyaret Etti
Giriş Yap

Dersim Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
BEDA